Nieuwbouw VS 16,5% lager in april

Het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt verloopt nog steeds moeizaam. De prijzen klimmen uit een dal, maar staan nog steeds ver beneden de niveaus van voor de crisis. Ook ligt het aantal nieuw gebouwde huizen nog steeds veel lager dan voor de crisis. We hoeven alleen maar naar onderstaande grafiek (data van de St. Louis Fed) te kijken om de ontwikkeling van de afgelopen jaren in perspectief te kunnen plaatsen.

Toch zijn analisten niet onder de indruk van het teleurstellende cijfer, zo schrijft de Wall Street Joual. “Hoewel het herstel van de nieuwbouw door lijkt te zetten, laat dit cijfer zien dat het geen lineair herstel zal zijn”, aldus econoom Peter Newland van Barclays Capital. De WSJ wijst op het feit dat het aantal vergunning voor nieuwbouw, een indicator die voorloopt op dit cijfer, de afgelopen maand juist was gestegen naar een jaarlijks cijfer van 1,02 miljoen.

Aannemers verwachten dat de verkoop van woningen de komende maanden aan zullen trekken tot het hoogte niveau in vijf jaar tijd, zo blijkt uit de maandelijkse enquete die onlangs werd gepubliceerd door de National Association of Home Builders.

De WSJ merkt op dat de richting van de huizenmarkt bepalend kan zijn voor het herstel van de economie. Dalende huizenprijzen brachten Amerika immers ook in de financiële crisis van 2008-2009, zo schrijft de krant. Het aantrekken van de huizenmarkt geeft namelijk een impuls aan veel verschillende bedrijfstakken.

Seizoenscorrectie

De feitelijke nieuwbouw was in april ook een stuk slechter dan in maart. Zonder seizoenscorrectie daalde het cijfer van 84.500 in maart naar 76.700 in april. We hebben eerder op Marketupdate ook al aandacht geschonken aan het verschil tussen de werkelijke cijfers en de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers.

Economen rekenden op een jaarlijks cijfer van 930.000 nieuwe woningen. Vergelijk met dat getal is het gerealiseerde cijfer van 853.000 nieuwbouw woningen op jaarbasis een teleurstellend cijfer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.