Nieuwe trend: Beleggen in studentenleningen

“De katalysator voor dit nieuwe financiële product is de sterke vraag van beleggers. Uiteindelijk zoeken beleggers toch naar rendement”, zo licht Silbert toe. Het handelsplatform stelt haar geregistreerde leden al in staat studentenleningen te verhandelen. Sinds 2008 is er al voor $6 miljard aan studentenleningen verhandeld op dit handelsplatform. Maar vanaf nu mogen partijen die studentenleningen verstrekken deze ook direct aanbieden op het platform van SecondMarket, waar beleggers kunnen inschrijven op de schuldpapieren. Op de beurs zijn meer dan  100.000 beleggers actief, waaronder vermogende particulieren en vermogensbeheerders.

Aanbieders kunnen gestructureerde schuldpapieren (CDO's) aanbieden die gedekt worden door verschillende soorten studentenleningen. Dat zijn leningen met en zonder een overheidsgarantie. Educational Funding of the South Inc., een organisatie die in studentenleningen handelt, zal ook gebruik gaan maken van SecondMarket. “Elke mogelijkheid om kapitaal binnen te halen moet je goed bekijken”, aldus de directeur van dat bedrijf.

SecondMarket is vooral bekend van het verkopen van aandelen in populaire technologiebedrijven, zoals Facebook, voordat deze aan het grote publiek worden aangeboden. De verstrekkers van studentenleningen verwachten $25 tot $30 miljard aan studentenleningen te verstrekken, verpakt in makkelijk te verhandelen financiele producten. Dat zei Michael Moro van SecondMarket.

Nieuwe bubbel in de maak? Steeds meer handel in studentenleningen (Afbeelding via Weakonomics)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.