De olieprijs is in anderhalf jaar tijd gezakt tot minder dan $30 per vat, maar dat is niet de prijs die overal betaald wordt. Voor lage kwaliteit olie, dat een hoge concentratie zwavel bevat, wordt een nog lagere prijs gerekend. Zo laag dat er bijna niets meer aan te verdienen valt, zo merkte Bloomberg op. Het meest extreme voorbeeld vinden we in North Dakota, waar de olieprijs maandag een dieptepunt van -$0,50 bereikte.

Producenten in deze Amerikaanse staat moeten inmiddels geld bijleggen om een koper te vinden voor hun olie. Dat terwijl ze een jaar geleden nog $13,50 en in januari 2014 zelfs $47,60 vingen voor een vat van 159 liter. Dat komt omdat er in dit gebied geen pijpleidingen zijn waar deze lage kwaliteit olie mee vervoerd kan worden en handelaren zijn aangewezen op kostbaarder en langzamer transport over de weg en over de rails.

north-dakota-oil

Olie uit North Dakota is al niets meer waard (Bron: Bloomberg)

Lagere olieprijs

De verwerkingskosten van de olie uit North Dakota zijn door de sterke zwavelconcentratie ook veel hoger, waardoor het goedje tegen een lagere prijs verhandeld wordt dan bijvoorbeeld een vat Brent of WTI olie. De extra kosten voor transport en raffinage zijn inmiddels zo hoog dat de productie van de kleine 15.000 vaten per dag in North Dakota zelfs geen cent meer oplevert.

Ook elders in de wereld voelt men de pijn van de lage olieprijs, zoals in Canada. Daar produceert men teer, een dikke en kleverige op aardolie gebaseerde substantie die alleen tegen zeer hoge kosten geraffineerd kan worden tot bruikbare brandstoffen. De zware milieuverontreiniging die veroorzaakt wordt met de winning van olie uit teerzanden zal bij de huidige olieprijs ook een keer stoppen, omdat het vandaag de dag nog maar $8,35 per vat oplevert. Minder dan twee jaar geleden kwam deze olie nog voor bijna $80 per vat op de markt.

Bij een zeer lage olieprijs kan het nog lucratief zijn te blijven produceren, zeker als er schulden betaald moeten worden. Maar als de prijs negatief is, zoals in het geval van North Dakota, dan is het verstandiger om meteen de productie stil te zetten.