Onderzoek: Euro nog steeds populair onder Europese bevolking

Het onderzoek (PDF) is gehouden onder 800 tot 1.000 ondervraagden per land, in sommige landen ligt het aantal nog wat hoger. Het onderzoek bevestigt het relatief positieve sentiment in Duitsland, waar de economie wat beter draait dan in veel andere Europese landen. De werkloosheid is er lager dan in de Zuid-Europese landen en de private schuldenlast weegt er minder zwaar dan in ons land. Het contrast tussen Duitsland en andere Europese landen is soms groot, maar in andere opzichten liggen de standpunten minder ver uit elkaar.

Grieken

De Grieken blijken in de grootste meerderheid voor het behoud van de euro te zijn. Slechts een kwart van de Griekse respondenten ziet een terugkeer naar de Drachme zitten. Ook in andere Europese landen blijkt de meerderheid voor het behoud van de euro te zijn. De gemeenschappelijke munt geniet bij de bevolking meer vertrouwen dan de oude vertrouwen eigen munt (grafiek 1). De Grieken kiezen als enige in meerderheid voor stimulering van de economie, in andere landen is bezuinigen populairder (zie grafiek 2 en 3).

Duitsers

Duitsers lijken van een heel ander continent te komen, zo concludeert Pew Research op basis van de onderzoeksresultaten. In Duitsland geniet de regering het vertrouwen van 74% van de ondervraagde bevolking. De mediaan van de hele EU ligt slechts op 26%. Ook vindt driekwart van de Duitsers dat hun economie goed draait. De mediaan van alle EU-landen is veel lager, slechts 9% noemt de stand van de economie goed (grafiek 4). Duitsers blijken ook het meest positief te zijn over de richting van de economie (figuur 5 en 6) en over de overdracht van macht richting Brussel (figuur 7).

Europa 

De populariteit van het ‘Europese project’ zwakt de laatste jaren wel wat af, ook in Duitsland (figuur 8 en 9). Met name de werkloosheid is een onderwerp waar veel respondenten zich in verschillende Europese landen zorgen om maken. Stijgende prijzen blijken in Italie en Griekenland ook voor veel mensen een probleem te zijn. Over de hoogte van de staatsschuld maakt men zich in Griekenlands logischerwijs het meeste zorgen (figuur 10). Opvallend is dat ook het sentiment in Frankrijk erg negatief geworden is. Na de Grieken zijn het de Fransen die het meest somber zijn over de economische situatie voor komende 12 maanden (figuur 11).

Figuur 1: De meerderheid kiest voor de euro

Figuur 2: Alleen de Grieken prefereren stimuleren boven bezuinigen

Figuur 3: Meerderheid verkiest bezuinigen boven stimuleren

Figuur 4: Kloof tussen Duitsland en rest van Europa is groot

Figuur 5: Veel ontevredenheid over de richting die hun land inslaat

Figuur 6: Duitsers veel positiever over economie dan andere inwoners van andere EU landen

Figuur 7: Macht overdragen aan Brussel niet populair

Figuur 8: Minder optimisme over de EU

Figuur 9: Minder steun voor het ‘Europese project’

Figuur 10: Banengroei staat bovenaan de agenda in de meeste EU-landen

Figuur 11: Vooral het vooruitzicht voor Frankrijk blijkt somber te zijn

Eén gedachte over “Onderzoek: Euro nog steeds populair onder Europese bevolking

  • 12 april 2014 om 14:47
    Permalink

    Waarom staat Nederland in geen enkele van de aangehaalde landen en Polen en Tjechië (geen eurolanden) wel?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.