Beleggers die dachten dat de rente op staatsobligaties alleen nog maar kon dalen door het stimuleringsprogramma van de ECB waren behoorlijk geschrokken toen de rente op Duitse staatsleningen opeens omhoog schoot. In een paar weken tijd klom de rente op 10-jaars ‘Bunds’ van minder dan 0,1% naar 0,8%, een beweging die vrijwel niemand verwacht had. Deze rentestijging is over de lange termijn bezien niet schokkend, maar het bracht wel een ander probleem aan het oppervlak…

wallstreetLiquiditeit

De markt voor staatsobligaties is zeer groot, maar als beleggers massaal hun vermogen in dit ‘veilige’ en laag renderende schuldpapier steken en niet meer willen verkopen neemt de liquiditeit af. Veel bezitters van het schuldpapier zijn niet bereid te verkopen om de simpele reden dat er geen alternatief beschikbaar is op grote vermogens in te parkeren.

Volgens JP Morgan was het begin vorig jaar nog mogelijk om 100 stukken van de Duitse 30-jaars obligaties te kopen zonder de koers te beïnvloeden. Nu verandert de koers al wanneer iemand slechts 20 stukken wil verhandelen.

“Hierdoor krijg je bij het minste of geringste nieuws al verrassend grote koersbewegingen op de obligatiemarkt. Iedereen is zich er nu van bewust dat een toenemend kuddegedrag aan ten grondslag ligt”, zo verklaarde strateeg Matt King van Citi.

“De volatiliteit op dagbasis was enorm. Het is kenmerkend voor een markt waarin weinig liquiditeit is”, aldus Andrew Balls van obligatiereus Pimco tegenover Reuters.