Optimisme over Amerikaanse aandelen bijzonder sterk

De reguliere media schrijven steeds vaker over de kansen op de aandelenmarkt, waar ook u als kleine belegger van kunt (of zou moeten..) profiteren. Voor institutionele beleggers en voor het 'grote geld' kan dit een waarschuwing zijn, want als het optimisme op haar hoogtepunt is ligt een correctie vaak op de loer. Dat patroon is in vrijwel alle beleggingscategorieen waar te nemen en dient daarmee als een goede contraire indicator.

“The Great Rotation Makes Stocks a Generational Buy” (15 januari 2013 – Moneymoing.com)

“Je staat op het punt de grootste beleggingsfout te maken die je ooit kunt maken. Als je in 2013 niet volledig in de aandelenmarkt stapt en de genereuze winsten laat liggen, dan kun je alleen jezelf daarvan de schuld geven. dit is waar we op gewacht hebben, dit is jouw moment. Zo zou je het moeten doen en ik zal uitleggen waarom.

We hebben waarschijnlijk het einde bericht van een een dertig jaar durende rally in obligaties. Ik was er van het begin af aan bij en ik herinner me nog goed hoe men zich op de handelsvloer volpropte in 'fixed income' beleggingen (obligaties).

[….]

Wat ons waarschijnlijk staat te gebeuren, en wat misschien afgelopen week al begonnen is, zouden we de 'Grote Rotatie' kunnen noemen. Dat is de benaming voor een omschakeling van beleggers uit obligaties en in aandelen.”

Een uitermate optimistisch bericht over de aandelenmarkt dus. Je bent gek als je niet meedoet en de laatste zin suggereert zelfs dat er enige haast bij is. Natuurlijk kunnen aandelen verder stijgen en misschien gaan aandelen het in 2013 opnieuw een beter rendement behalen dan goud. Desondanks zie ik berichten als deze als een waarschuwing voor de aandelenbelegger. De nuance is in het bovenstaande bericht ver te zoeken.

“Are Main Street investors warming up to stocks? – 5 signs that individual investors might finally be coming back to stocks” – (24 januari 2013 – USA Today)

“Beleggers die bang zijn gemaakt door de crisis van 2008 worden weer actief op de aandelenmarkt, nu deze bijna op een all-time high staat. Anderen vragen zich ondertussen af of het te riskant is om aan de zijlijn te blijven staan.

[…]

Hoewel de aandelenmarkt waarschijnlijk geen populariteitsprijs zal winnen, suggereet binnenkomende data en anekdotisch bewijs dat de private belegger optimistischer is over aandelen dan ze in jaren is geweest. Beleggers zijn minder bang voor een crash en worden geprikkeld om geld in een aandelenfonds te stoppen.”

Onderstaande afbeelding is afkomstig van dezelfde krant en heeft een soortgelijke strekking (via Soberlook):

“Is it too late to jump into the stock rally?” (17 januari 2013 – USA Today)

“Beleggers die vanaf de zijlijn de rally op de aandelenmarkten hebben gezien vragen zich nu misschien af of er nog een kans is om in te stappen, of dat ze hun kans gemist hebben. Ondanks de opwaartse trend denken sommigen dat er nog steeds ruimte is voor beleggers om in te stappen in deze aandelenrally die velen uit angst hebben gemeden. “Je hebt hem niet gemist”, aldus Chris Johnson van JK Investment Group: “Deze bullmarket kan aanhouden”.”

“As Worries Ebb, Small Investors Propel Markets” (25 januari 2013 – New York Times)

“Amerikanen beginnen weer verliefd te worden op aandelen. Miljoenen mensen verlieten de aandelenmarkt na de financiele crisis van 2008, maar nu komen private beleggers weer terug om meer geld in de markt te stoppen dan ze in de afgelopen jaren hebben gedaan. Beleggers worden aangetrokken doordat de economische bedreigingen naar de achtergrond zijn verdwenen en doordat er beter nieuws komt van de huizenmarkt en de arbeidsmarkt in de VS. Daardoor staat de Amerikaanse aandelenmarkt weer dicht bij het all-time high.

“Je ziet een complete omslag in het vooruitzicht van de beleggers”, aldus Andre Wilkinson van Millen Tabak Associates. Hoewel de stijgende markt het collectieve sentiment heeft verbeterd, zal het niet noodzakelijkerwijs de portefeuille van iedereen hersteld hebben. In goede en slechte tijden weten veel belegger precies op het verkeerde moment aandelen te kopen of te verkopen.

Sommige experts in de markt maken zich zorgen dat zoiets opnieuw staat te gebeuren. Mensen die uit aandelen stapten na de koersval van 2008 en begin 2009 hebben een enorme rally gemist. De S&P 500 index is met 120% gestegen sinds de bodem van maart 2009. Alleen dit jaar zijn de aandelenindices al 5% gestegen. Het beleggende publiek lijkt zich inmiddels meer zorgen te maken over het missen van de rally.

De romantiek tussen Amerikanen en de aandelenmarkt is nog jong, en kan daarom ook makkelijk vervliegen voordat het serieus wordt. Sommige analisten waarschuwen dat de markt rijp is voor een correctie, nu deze sterk gestegen is.

[…]

Nu de rook van de financiele crisis opgetrokken is hebben beleggers zich weer helder gefocust op de waterval van goede macro-economische cijfers, zoals de aantrekkende huizenmarkt, de dalende werkloosheid en de bedrijfwinsten die beter waren dan verwacht

[…]

Het optimisme onder aandelenbeleggers is bijna verdubbeld ten opzichte midden november vorig jaar, zo bleek uit een wekelijkse peiling van de American Association of Individual Investors. In de afgelopen drie weken werd een instroom van $14,9 miljard in aandelenfondsen waargenomen, het meeste in een periode van drie weken sinds 2001.”

Elders in dit artikel worden meer uitspraken gedaan die de suggestie wekken dat het nu echt tijd is om in aandelen te stappen. Op Ritholtz werd dit nieuwsbericht van de New York Times ook met enige argwaan bekeken. Daar gaf men ook de vier kenmerken van een 'magazine cover indicator'. Die lijst ziet er als volgt uit.

  1. Een mainstream publicatie die niet uit het bedrijfsleven komt
  2. Een voorpaginabericht
  3. Het onderwerp is een asset die in prijs stijgt
  4. De toon van het bericht is optimistisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.