Oud-bankier Deutsche Bank aangeklaagd voor fraude met subprime hypotheken

Ongeveer tien jaar na het uitbreken van de subprime crisis in de Verenigde Staten heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtszaak aangespannen tegen Paul Mangione, een oud-bankier van Deutsche Bank die verantwoordelijk was voor de subprime beleggingsproducten die aan beleggers verkocht werden. Deze gebundelde hypotheekportefeuilles werden verkocht als zeer veilige beleggingen, maar werden na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in de Verenigde Staten zo goed als onverkoopbaar.

De oud-bankier wordt aangeklaagd voor twee beleggingsproducten met een totale waarde van $1,4 miljard die hij verkocht zou hebben aan onder meer particuliere beleggers, pensioenfondsen, financiële instellingen en semi-publieke instellingen. Het gaat om $1 miljard van het beleggingsproduct ACE 2007 HE4 en $400 miljoen van het beleggingsproduct ACE 2007 HE5, die gedekt werden door hypotheekleningen in de Verenigde Staten.

Subprime hypotheken

Volgens de aanklager heeft Deutsche Bank beleggers onjuist geïnformeerd over de risico’s van het beleggingsproduct en heeft de subprime afdeling van Deutsche Bank valse claims gemaakt ten aanzien van de veiligheid van de herverpakte hypotheekleningen. De interne procedures en de administratie van de klantgegevens bleken ook niet op orde te zijn, terwijl de bank naar klanten toe de indruk wekte dat dit wel het geval was.

De zogeheten mortgage backed securities (MBS) die Deutsche Bank voor de crisis op de markt bracht bleken hypotheekleningen te bevatten die niet aan de kwaliteitseisen voldeden. Daardoor waren beleggers niet juist geïnformeerd over de risico’s van deze beleggingen. Paul Mangione was volgens de aanklager op de hoogte van de slechte kwaliteit van de subprime hypotheken, maar werd deze informatie niet doorgegeven aan klanten die de beleggingsproducten kochten. Deutsche Bank is natuurlijk niet de enige bank die in die tijd ondeugdelijke hypotheekproducten verkocht aan beleggers. Ook andere zakenbanken op Wall Street verdienden veel geld aan provisies op deze zogeheten mortgage backed securities.

Huizenmarktcrisis

Toen de vastgoedbubbel in de Verenigde Staten leegliep werden beleggers geconfronteerd met grote verliezen op hypotheekbeleggingen. Omdat de hypotheken gebundeld werden aangeboden wisten beleggers niet hoeveel risicovolle leningen ze in de portefeuille hadden. Verzekeraars die dat risico afdekten konden deze schade niet compenseren en moesten door de staat gered worden. Uiteindelijk werd deze crisis verholpen met het TARP-programma, waarmee de centrale bank de dubieuze en onverkoopbare leningen uit de markt haalde.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.