Vorige week was er bij het Europees akkoord omtrent de Europese schuldencrisis ook een verruiming gekomen voor de tweede Griekse bailout. Europese banken gaan in plaats van 21% nu 50% “vrijwillig” afschrijven op Griekse staatsobligaties. Officiële houders zoals de ECB schrijven niets af. Daarmee blijft de Griekse schuld nog steeds op 120% van het bbp liggen. Feitelijk wordt er maar 28% van de €350 miljard van de Griekse staatsschuld afgeschreven.

Volgens de Griekse minister van financiën zou een eventueel referendum pas worden gehouden wanneer alle details van het akkoord bekend zijn. Minister Venizelos werd later op de dag opgenomen in het ziekenhuis vanwege 'maagklachten'. Ondanks de steun van het voltallige kabinet na een urenlange kabinetsvergadering moet de steun van het Griekse parlement nog verkregen worden en zal Griekenland onder grote inteationale druk gezet worden. De beursverliezen waren gisteren dan ook niet mals. Zo verloor ING gisteren 14% en stonden wereldwijd beurzen diep in het rood.

Legertop

Opmerkelijk was het nieuws dat de voltallige Griekse legertop is vervangen. De buitengewone vergadering van het nationale veiligheidskabinet waar premier Papandreou zitting in heeft, heeft het voorstel van de minister van defensie Panos Beglitis om de top te vervangen overgenomen. De grootste oppositiepartijd noemde de beslissing ondemocratische en ziet de beslissing als een ondermijning van de belangen van de Grieken. Zeer bijzondere ontwikkelingen in Griekenland..