Poetin: “Belasten spaarders Cyprus is oneerlijk en gevaarlijk”

Russische spaarders bezitten het meerendeel van al het buitenlandse spaargeld in Cypriotische banken en Russische banken hebben een grote blootstelling aan de bankensector op het eiland, omdat het voor Russische bedrijven belastingtechnisch interessant is om zaken te doen met Cypriotische banken. Er is ongeveer €70 miljard aan spaargeld gestald bij Cypriotische banken, waarvan iets meer dan de helft van buitenlanders is. Daarvan zouden Russische rekeninghouders een groot deel voor hun rekening nemen. Volgens insiders hebben vermogende Russen veel zwart geld geparkeerd op deze rekeningen.

De maatregel om spaarders te laten opdraaien voor een deel van de bailout viel niet goed bij de bevolking van Cyprus. De regering van het eiland probeert de schade te beperken door nog wat te sleutelen met de praktische invulling van de maatregel. Men wil kleine spaarders meer ontzien, terwijl vermogende spaarders juist meer moeten gaan betalen.

Russische hulp

De Europese Unie verlangt van Rusland dat de looptijd van een verstrekte leningen van €2,5 miljard met vijf jaar verlengd wordt tot 2021. De minister van Financien van Cyprus reisde maandag af naar Moskou om te onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Russische investeerders zijn bereid het eiland te helpen. Zo schrijft Reuters dat Russische investeerders hun belang in de Cyprus Popular Bank en in de Bank of Cyprus, de twee grootste banken van het eiland, verder willen uitbreiden.

Een Russische overheidsfunctionaris zei dat er nog een discussie gevoerd moest worden over hoe Cyprus geherkapitaliseerd moet worden en of daar ook private investeerders bij betrokken moeten worden. Dat besluit moet nog genomen worden.

Poetin noemt plundering spaarrekeningen Cyprus 'onprofessioneel en potentieel gevaarlijk'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.