Poetin wil kabinetsleden verbieden in buitenland te beleggen

Volgens het Kremlin is deze maatregel bedoeld om de nationale veiligheid te garanderen en overzicht aan te brengen in nevenactiviteiten zoals lobbyen. Ook moet het wetsvoorstel volgens Poetin resulteren in extra investeringen in de eigen economie en een hogere efficientie van de corruptiebestrijding.

Poetin verwees in december tijdens zijn “State of the Nation” toespraak al naar de komst van een dergelijk wetsvoorstel. Het zou de geloofwaardigheid van politici verbeteren. “Hoe kun je een politicus of volksvertegenwoordiger vertrouwen die spreekt over de kracht van de Russische economie, maar die ondertussen zijn geld in het buitenland parkeert?”, zo sprak Poetin in december in zijn speech.

Sommige observatoren zien het nieuwe wetsvoorstel als een nieuwe stap in een isolationistische koers die Poetin volgt sinds het begin van zijn derde termijn als president. Een dergelijke koers zou volgens hen kunnen leiden tot verdeeldheid binnen de Russische elite.

Poetin beschuldigde de VS van het organiseren van massale protesten tegen zijn bewind, zo schrijft Associated Press. De Russische president heeft al een aantal repressieve wetsvoorstellen ingevoerd na zijn inauguratie in mei vorig jaar. Rusland heeft ook de US Agency for Inteational Development buiten de deur gezet en en een aantal bilaterale samenwerkingsverbanden met de VS geschrapt.

De spanningen tussen Moskou en Washington bereikten in december een nieuw hoogtepunt, nadat Amerika een nieuwe wet invoerde omtrent de schending van mensenrechten in Rusland. Rusland beantwoordde deze maatregel met ene nieuwe wet die het Amerikanen verbiedt op een Russische kind te adopteren.

Het nieuwe wetsvoorstel van Poetin verbiedt geen vastgoed in het buitenland, maar verplicht kabinetsleden en volksvertegenwoordigers wel om deze op te geven in hun inkomstendeclaratie, die publiekelijk bekend wordt gemaakt. Volgens Sergei Zheleznyak, spreker in het lagere parlement en lid van de partij Verenigd Rusland, beantwoordt deze nieuwe wet de wensen van het publiek.

Afgelopen herfst werd een soortgelijk voorstel besproken in de Federale Lagerhuis van Rusland. Deze wordt nu samengevoegd met het initiatief van Poetin. De Doema moet hier nog naar kijken, maar men verwacht dat de nieuwe wet spoedig zal worden aangenomen. Zodra de wet ingevoerd is krijgen Russische kabinetsleden drie maanden de tijd om hun buitenlandse bankrekeningen en aandelenportefeuilles te sluiten.

Poetin wil kabinetsleden verbieden buitenlandse bankrekeningen en aandelenportefeuilles aan te houden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.