Portugal accepteert noodlening

Portugal heeft afgelopen dinsdag een inteationale noodlening van naar verluid €78 miljard geaccepteerd. De Portugese premier José Sócrates stelde in een televisie-uitzending dat aan de noodlening mildere voorwaarden verbonden zijn dan eerder, bij vergelijkbare noodleningen, aan Griekenland en Ierland werden opgelegd.

 

De lening volgt na een maand van onderhandelingen tussen de Europese Unie, het Inteationaal Monetair Fonds (IMF) en de Portugese regering. Socrates zei in de uitzending dat de crediteuren Portugal meer tijd geven om orde op zaken te stellen dan initieel door zijn overheid werd verwacht. Hij omschreef de uitkomst van de onderhandelingen als “een goede deal die Portugal verdedigt”.

 

Aan de lening zijn echter wel voorwaarden verbonden. Portugal zal het begrotingstekort in 2011 moeten verlagen naar 5,9% van het BBP, in 2012 naar 4,5% en in 2013 zal Portugal terug moeten komen naar het maximale begrotingstekort zoals dat in het verdrag van Maastricht is opgenomen van 3%.

 

De positieve woorden van Sócrates hebben de markt maar enigszins gekalmeerd. Een officiële bron zei tegen persbureau Reuters dat de voorwaarden die aan de noodlening verbonden zijn, zoals belastingverhogingen, Portugal in een nog diepere crisis zouden kunnen storten. De rente op de Portugese 10-jaars obligaties daalde van 10.32% naar rond de 10%. Nog steeds een uitzonderlijk hoog percentage.

 

Bronnen:

“Un prêt de 78 milliards d’euros pour sauver le Portugal”

http://tinyurl.com/682523x

“Euro zone takes third debt crisis patient into care”

http://tinyurl.com/6kb36vd

“UPDATE 2-Portugal faces recession, opposition meets lenders”

http://www.reuters.com/article/2011/05/04/portugal-bailout-idUSLDE7430ST20110504

 

 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders