Portugal zal 50 tot 100 miljard euro steun vragen bij EU-IMF

De Portugese minderheidsregering van de socialistische premier Socrates is gevallen. Zijn bezuinigingsplannen werden in het parlement afgewezen waaa hij bij president Silva zijn ontslag indiende. De bezuinigingen hadden het begrotingstekort moeten terugbrengen van iets meer dan 7% van het bruto nationaal product tot 4,6%. Dat is nog steeds meer dan de afgesproken 3% van het Europese groei- en stabiliteitspact dat volgens de Europese plannen een stuk strikter moet worden.
Volgens de eerste berichten zal Portugal bij haar Europese partners aankloppen voor noodleningen die tussen de €50 en €100 miljard bedragen. De rente die inmiddels wordt gevraagd op 10-jaars Portugees schuldpapier ligt ruim boven de 7% en met een dergelijke rente is de kans groot dat Portugal haar schulden niet kan betalen.  
Dat Portugal is gevallen verrasten de financiële markten niet of nauwelijks; iedereen zag dit toch wel aankomen. Voor de Eurotop dit weekeinde is er een kort agendapunt toe te voegen: op welke voorwaarden krijgt Portugal toegang tot het Europese infuus.

De onenigheid over de exacte werking van het Europese noodfonds is blijven aanhouden en dit weekend moet er een besluit vallen. Duidelijk is al wel dat in het nieuwe fonds vooraf geld gestort moet worden. Duitsland draagt €80 miljard bij, maar Angela Merkel kwam terug op het afgesproken tijdschema. Spiegel somde maandag j.l. op wat inmiddels door de Europese ministers van Financiën is afgesproken.

De Europese Financiële Stabiliteits-Faciliteit (EFSF) zal €700 miljard tot haar beschikking krijgen. Of dat gigantische bedrag volstaat, is een tweede. En dan hebben we het nog niet eens over het aflossen van die schulden.. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo