Rente in Frankrijk, Italië en Griekenland loopt weer op

De obligatiemarkt signaleert dat beleggers zich weer meer zorgen maken over de kredietwaardigheid van landen als Frankrijk, Italië en Griekenland. De rente op 10-jaars leningen van deze landen is de afgelopen maanden namelijk flink gestegen ten opzichte van de Duitse 10-jaars rente, het referentiepunt voor de Europese obligatiemarkt.

Frankrijk

In Frankrijk kwam de rente voor staatsobligaties met een looptijd van tien jaar voor het eerst in meer dan een jaar weer boven de 1% uit, omdat beleggers vrezen dat het Front National van Marine LePen in april de verkiezingen zal winnen. Een overwinning voor deze partij betekent meer onzekerheid ten aanzien van de Europese Unie en de euro en dat is precies wat obligatiebeleggers niet willen horen.

De kans dat Front National in beide stemrondes voldoende stemmen binnenhaalt voor de overwinning is vooralsnog klein, maar obligatiebeleggers hebben vorig jaar wel geleerd dat zelfs de meest ‘zekere’ voorspellingen niet altijd uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit en de overwinning van Donald Trump.

france-germany-bond-spread

Verschil tussen Duitse en Franse 10-jaars rente loopt op (Grafiek via Bloomberg)

Italië

Ook de rente op Italiaanse staatsleningen neemt in hoog tempo toe. Op dit moment betaalt het land 2,29% rente op voor tien jaar geld op te halen, dat is 70 basispunten meer dan de rente die Spanje betaalt voor leningen met dezelfde looptijd. De afgelopen jaren werd Italië nog als meest kredietwaardige van de twee gezien, maar nu betaalt het land met 70 basispunten de hoogste premie ten opzichte van Spanje in vier jaar tijd.

Beleggers maken zich zorgen over de degelijkheid van de Italiaanse bankensector, die naar schatting €360 miljard aan slechte leningen op de balans heeft staan. De vrees dat de overheid vroeg of laat te hulp moet schieten zet de waarde van het Italiaanse schuldpapier onder druk. En dan hebben we het nog niet eens over de hoge jeugdwerkloosheid van meer dan 40% en de daling van het consumentenvertrouwen.

spain-italy-bond-spread

Italië is inmiddels duurder uit dan Spanje (Bron: Bloomberg)

Griekenland

Het was een tijdje rustig omtrent Griekenland, maar dat wil niet zeggen dat het schuldenprobleem is opgelost. Het IMF waarschuwde onlangs nog dat de Griekse schuld onhoudbaar is en dat deze zonder harde maatregelen in 2060 een niveau van 275% van het bbp zal bereiken. Griekenland moet aanspraak maken op een nieuwe tranche van noodleningen van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), maar dat kan alleen als ze aan alle voorwaarden voldoet. Volgens de laatste berichten voldoet het land nog maar aan een derde van alle voorwaarden, wat betekent dat een nieuwe schuldencrisis dreigt.

Het verschil tussen de Griekse en de Duitse 10-jaars rente, de zogeheten spread, steeg de afgelopen dagen naar 750 basispunten. De Griekse regering betaalt momenteel 7,55% rente om voor tien jaar geld op te halen. Dat is het hoogste niveau in bijna drie maanden.

greece-bond-spread

Griekse rente schiet omhoog (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders