Rente staatsobligaties loopt weer op

De Duitse 10-jaars rente steeg deze week naar 0,67% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds augustus 2015. Ondertussen kwam de rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar kwam deze week voor het eerst in meer dan twee jaar tijd weer boven nul. Waarom de rente opeens zo stijgt is niet duidelijk, maar de trend van een oplopende rente werd vorig jaar al in gang gezet. Mogelijk heeft het te maken met de plannen van verschillende centrale banken om steunprogramma’s af te bouwen en de rente verder te verhogen.

Niet alleen in Duitsland loopt de rente op staatsobligaties verder op. Ook in de Verenigde Staten zien we de lange termijn rente oplopen. Een 10-jaars Treasury levert nu effectief ongeveer 2,7% op, waarmee de dalende trend van de afgelopen dertig jaar eindelijk doorbroken lijkt te worden. Moeten we ons opmaken voor een terugkeer naar een hogere rente? Of is dit slechts een korte onderbreking in een dalende trend?

Tip: Ververs de pagina als de grafieken niet geladen worden

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Rente staatsobligaties loopt weer op

 • Poppenkast

  De rente heeft historisch een 30 jarige cyclus en het dieptepunt is nu bereikt en beweegt opwaarts. Theoretisch betekend dit dat de komende 30 jaar de rente weer langzaam gaat stijgen.Het drukpersen heeft feitelijk weinig soelaas geboden en vooral negatieve bijverschijnselen opgeleverd. Aangezien de V.S. meestal voorop loopt zal deze rente binnenkort de 10 jarige 3% horde nemen. Dat heeft invloed op de obligatie en aandelen markten. Vooral Nederlandse in de V.S. genoteerde fondsen (multinationals) kunnen hierdoor klappen krijgen en de markt mee omlaag zuigen.Zoals eerder gesteld; Het euforische feest is n.m.m. voorbij.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Een stijgende rente is inderdaad een zorgelijke ontwikkeling, vooral voor huishoudens en overheden die tegen een extreem lage rente hebben kunnen lenen. Maar onderschat niet hoeveel kracht centrale banken nog kunnen uitoefenen om de rente weer omlaag te drukken. In een volgende crisis zullen de spreekwoordelijke geldpersen opnieuw op volle toeren draaien, dat is althans mijn verwachting.

   Beantwoorden
 • Poppenkast

  @Frank Knopers,o
  Het betreft voornamelijk de kapitaalmarkt rente en daar hebben de Centrale Banken weinig tot geen invloed op. Als de geldpersen in de E.U. op volle toeren gaan draaien en in de V.S. wordt de Fed balans verkleind en de rente stapsgewijze verhoogd, dan stroomt veel geld naar de V.S. Voorts kan dit een stijging van de $ veroorzaken, dus dubbel profijtelijk. De schulden carrousel van de notoire Griekse, Italiaanse,Portugese,Spaanse en ook Franse staat benevens Target II, wordt te gevaarlijk.De vraag is of de Oostblokkers en kleine Noordelijke landen, de E.U. capriolen tot een schuldsanering en of “”Bankenunie””, dus overheveling van vermogens accepteren. In maart a.s.gaan Macron en Merkel weer in conclaaf. En op 4 maart zijn de Italiaanse verkiezingen. Wij krijgen nog interessante tijden.Houdt de beurskoersen/aandelen en obligaties in de gaten!!!!!!!!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo