De rente op Japanse staatsleningen is de afgelopen twee maanden weer sterk gestegen. Deze zomer daalde de 10-jaars rente in Japan nog naar een historisch dieptepunt van bijna -0,30%, maar nu is het rendement weer terug op 0%. Het rendement op schuldpapier met een looptijd van 40 jaar steeg in dezelfde periode van 0,06% naar 0,6%, dat is dus tien keer zoveel.

japan-bond-yield-40yrBij een extreem lage rente heeft een kleine rentestijging een grote impact op de waarde van de staatsobligatie. De verwachting is dat centrale banken de rente nog langdurig laag zullen houden, maar uiteindelijk is het de markt die de rente bepaalt. Ontstaat er om wat voor reden dan ook onrust op de obligatiemarkt, dan kunnen de verliezen voor beleggers flink oplopen.

Obligaties een veilige haven?

Het is niet voor niets dat Bill Gross, voormalig obligatiebelegger bij vermogensbeheerder PIMCO, onlangs nog waarschuwde voor de risico’s van obligaties. Nu de rente vrijwel tot een nulpunt gedaald is zijn er betere alternatieven te vinden die als veilige haven kunnen dienen. Volgens Bill Gross zijn tastbare bezittingen als grond, vastgoed en edelmetalen op dit moment veel interessanter dan obligaties.

Ook elders in de wereld stijgt de rente op staatsobligaties. In een paar dagen tijd ging de rente voor Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar van -0,11 naar +0,11 procent, een verschil van 22 basispunten. De Italiaanse 10-jaars rente steeg van 1,08 naar 1,24 procent (+22 basispunten), terwijl de Amerikaanse rente over dezelfde looptijd in een paar dagen van 1,54 naar 1,66 procent steeg (+22 basispunten).

Lees ook: