Rusland krijgt geen downgrade van Chinese kredietbeoordelaar

De daling van de olieprijs en de val van de Russische roebel op de valutamarkt was voor de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s reden om te waarschuwen voor een afwaardering. Volgens Société Générale zou ook kredietbeoordelaar Fitch de kredietstatus van Rusland vandaag kunnen verlagen. Amerikaanse kredietbeoordelaars vrezen dat Rusland in een recessie terecht zal komen, omdat haar economie zeer afhankelijk is van de export van olie en gas.

Deze zorgen worden niet gedeeld door het Chinese Dagong Global Credit Rating Co. Deze kredietbeoordelaar besloot vandaag de kredietstatus van Rusland gelijk te houden op ‘A’ met een stabiele outlook. Daarmee blijft Rusland volgens de Chinese kredietbeoordelaar een betere debiteur dan de Verenigde Staten, die in oktober 2013 werden afgewaardeerd tot ‘A-‘.

‘Rusland zal stabiliseren’

“De capaciteit om terug te betalen is weliswaar iets verslechterd, maar we verwachten dat de situatie op de middellange termijn weer zal stabiliseren”, zo lichtte Dagong toe. “Terwijl de economie stabiliseert en het monetaire beleid genormaliseerd wordt zullen de binnenlandse kredietomstandigheden geleidelijk herstellen”, aldus de Chinese kredietbeoordelaar.

De kosten voor een verzekering tegen een default op Russische staatsobligaties steeg deze week naar het hoogste niveau in bijna zes jaar. Het kost nu 603 basispunten om een verzekering af te sluiten op Russisch schuldpapier met een looptijd van vijf jaar. Dat betekent dat het $603.000 per jaar kost om $10 miljoen aan obligaties te verzekeren. Volgens Bloomberg is alleen een verzekering tegen een default van Venezuela, Argentinië, Oekraïne, Griekenland en Pakistan momenteel duurder.

De Russische economie zal volgend jaar naar verwachting met 1,8% krimpen, terwijl de Amerikaanse juist 3% lijkt te gaan groeien. Dat zou de sterkste economische groei in de VS in tien jaar tijd betekenen. Dat maakt het verschil van mening tussen Chinese en Amerikaanse kredietbeoordelaars ten aanzien van Rusland nog interessanter. Amerikaanse kredietbeoordelaars hanteren nog steeds een zeer hoge kredietstatus voor de VS.

Amerikaans monopolie

Dagong is een private Chinese kredietbeoordelaar die al sinds 1994 bestaat en die formeel onafhankelijk van de Chinese overheid opereert. In 2010 begon de kredietbeoordelaar ook landen te beoordelen, om tegenwicht te bieden aan het monopolie van de Amerikaanse kredietbeoordelaars.

Dat het monopolie van het drietal Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch groot is bleek ook tijdens de Europese schuldencrisis. De Zuid-Europese landen kregen van de andere kant van de oceaan de ene na de andere afwaardering over zich heen, met als gevolg dat veel beleggingsfondsen en pensioenfondsen hun positie in staatsobligaties moesten herzien en dat de liquiditeit in het schuldpapier van de PIIGS-landen verslechterde. Om die reden wil ook Europa een eigen kredietbeoordelaar hebben.

dagong-image

Kredietbeoordelaar Dagong geeft Rusland hogere kredietstatus dan VS

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo