Russische roebel naar nieuw dieptepunt

De economie van Rusland is erg afhankelijk van de export van grondstoffen als olie en gas. Dat blijkt ook als we de waardedaling van de roebel afzetten tegen de olieprijs. In twee jaar tijd daalde de prijs van een vat Brent olie van $110 naar minder dan $30, maar tegelijkertijd is de waarde van de roebel meer dan gehalveerd.

Was de prijs van een Amerikaanse dollar in januari 2014 nog 35 roebels, nu kost dezelfde dollar meer dan 80 roebels. Dat betekent dat het voor de bevolking van Rusland nu meer dan twee keer zo duur is om geïmporteerde goederen aan te schaffen die in Amerikaanse dollars betaald worden.

Inflatie

Omdat veel consumentengoederen uit het buitenland komen is de inflatie sterk gestegen. De centrale bank zou de rente kunnen verlagen om de economie te stimuleren, maar dan kan de toch al hoge inflatie nog verder uit de hand lopen. Begin 2015 heeft de centrale bank de rente nog flink verlaagd, maar de waardedaling van de munt maakte een verdere rentedaling zo goed als onmogelijk.

De waardedaling van de roebel is overigens niet alleen maar slecht voor Rusland. Voor de olie-industrie en de mijnbouwsector dempt de zwakke munt de verliezen, omdat hun eindproduct in relatief sterke dollars verkocht wordt en de loonkosten met goedkope roebels betaald kunnen worden.

ruble-oilprice-down

Olieprijs daalt en de roebel daalt mee (h/t: Holger Zschaepitz)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Russische roebel naar nieuw dieptepunt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders