Saoedi-Arabië verhoogt de prijs van een liter benzine van 15 naar 22 cent, een stijging van 50%. Ook wil de regering de subsidies op water en elektriciteit terugbrengen, wat betekent dat ook deze voorzieningen duurder zullen worden. Naast hogere brandstofprijzen wil de regering ook extra accijnzen op tabak en frisdranken gaan heffen en een btw invoeren voor alle producten.

De maatregelen zijn nodig vanwege het enorme begrotingstekort van bijna €90 miljard, dat veroorzaakt is door de lage olieprijs. Het land is voor 90% van haar inkomsten afhankelijk van olie, dat door de scherpe prijsdaling die Saudi-Arabië zelf veroorzaakt heeft veel minder geld oplevert. De totale inkomsten voor dit jaar worden geschat op $162 miljard, dat is 15% lager dan het bedrag dat de eerdere begroting.

Lage olieprijs

Met de verwachting dat de olieprijs niet meer snel naar het oude niveau zal herstellen is de regering genoodzaakt fors te snijden in haar uitgavenpatroon. Maar dat neemt niet weg dat er ook voor 2016 een tekort van meer dan tien procent verwacht wordt. De valutareserves van het land zijn sinds het begin van dit jaar al met bijna 15% gedaald tot omgerekend $635 miljard.

Diesel-petrolDe afgelopen jaren heeft Saoedi-Arabië veel geïnvesteerd in sociale programma’s, zoals gratis onderwijs en goedkope gezondheidszorg. Ook heeft het land veel geld uitgegeven aan defensie.

Dat het land een deel van deze welvaart moet inleveren, dat lijkt onvermijdelijk. Maar opvallend is dat er geen bezuinigingen gepland zijn op militair gebied. Het zijn vooral de burgers die de lastenverzwaringen gaan merken.

Hogere benzineprijs

Dat de prijzen van benzine en andere voorzieningen verhoogd zouden worden, dat komt voor weinig mensen als een verrassing. Toch stonden er al vrij snel na het bekendmaken van de nieuwe begroting lange rijen aan de pomp van Saudi’s die hun auto nog tegen de oude benzineprijs van 15 cent willen volgooien.

Ondanks de prijsverhoging van 50% blijft benzine in Saoedi-Arabië spotgoedkoop. Alleen in Libië en Venezuela is het vullen van de benzinetank beduidend goedkoper, zie ook deze grafiek.