S&P verlaagt vooruitzicht Verenigde Staten

Kredietbeoordelaar Standard & Poor heeft vandaag bekend gemaakt dat zij het vooruitzicht op de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten naar beneden heeft bijgesteld; van stabiel naar negatief. De huidige AAA-rating – de aller veiligste kwalificatie – blijft desalniettemin onveranderd. S&P verlaagde het vooruitzicht omdat er volgens hen twijfel bestaat over het ingrijpen van de Amerikaanse beleidsmakers op het begrotingstekort en de exorbitante staatsschuld.

 

“Meer dan twee jaar na het begin van de recente crisis zijn Amerikaanse beleidsmakers het nog steeds niet eens hoe het tij te keren en de budgettaire verslechtering en fiscale druk voor de lange termijn op te lossen”, zegt analist Nikola G. Swann van de kredietbeoordelaar in een toelichting.

 

De verlaging van het vooruitzicht herinnert Washington er nogmaals aan dat er drastische fiscale hervormingen nodig zijn. Het continue onvermogen om een geloofwaardig fiscaal hervormingsplan te presenteren zal op termijn de kosten voor krediet voor elk marktsegment in de Verenigde Staten doen stijgen. Dit zal vervolgens zijn effecten hebben op investeringen, werkgelegenheid en economische groei. Het uitblijven van de hervormingen brengt ook de rol van de dollar als wereldreservemunt in gevaar. S&P stelde dat de kredietrating van de Verenigde Staten bij het uitblijven van hervormingen verlaagd zal worden. De kans dat dit gebeurd schat S&P op één op drie.

 

In navolging van het nieuws steeg de rente die over Amerikaanse obligaties moet worden betaald en de beurzen laten wereldwijd rode cijfers zien. De goudprijs steeg logischerwijs als reactie op het nieuws. Het negatieve vooruitzicht van S&P trekt de rol van de dollar als veilige haven in twijfel en speelt daarmee goud, met haar natuurlijke rol als veilige haven, in de kaart.

 

Bronnen:

“S&P verlaagt outlook VS naar negatief”

http://www.fd.nl/artikel/21952767/s-p-verlaagt-outlook-vs-negatief

“Standard & Poor’s Puts ‘Negative’ Outlook on U.S. AAA”

http://www.bloomberg.com/news/print/2011-04-18/standard-poor-s-puts-negative-outlook-on-u-s-aaa-rating.html

“Time From S&P Downgrade To El-Erian’s Completed, Legally Cleared And Published Op-Ed: 90 Minutes”

http://www.zerohedge.com/article/sp-downgrade-el-erian-completed-legally-cleared-and-published-op-ed-90-minutes?utm_source=feedbuer&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo