Schulden Amerikaanse bedrijven op kritiek niveau

De schulden van Amerikaanse bedrijven zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen, omdat het door de lage rente voor bedrijven vaak interessanter is geld te lenen dan aandelen uit te geven. Door een overvloed aan goedkoop geld zijn de schulden van Amerikaanse bedrijven inmiddels gestegen tot meer dan 45% van het Amerikaanse bbp. Dat niveau hebben we de afgelopen twintig jaar twee keer eerder gezien, namelijk op het hoogtepunt van de internetbubbel rond 2000 en op het hoogtepunt van de huizenmarktbubbel in 2008.

Schulden Amerikaanse bedrijven naar nieuw record (Grafiek via Jesse Colombo)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Schulden Amerikaanse bedrijven op kritiek niveau

 • 10 oktober 2017 om 21:15
  Permalink

  Dit wordt inderdaad, zoals eerder geschreven een gevaarlijke toestand. Zeker nu er rente verhogingen aankomen en Zombie ondernemingen banken in gevaar kunnen brengen.Vooral doordat de Centrale bank weinig kan ingrijpen als het zover is.

  Beantwoorden
  • 12 oktober 2017 om 08:36
   Permalink

   De Federal Reserve heeft al aangegeven dat ze de rente uiteindelijk niet veel hoger wil brengen dan ongeveer 2,75%. Dat is een signaal dat de rente waarschijnlijk ook niet veel hoger kan, voordat er grote problemen ontstaan met bedrijven en consumenten die hun schulden niet kunnen aflossen. In veel opzichten is het een herhaling van de periode van 2006-2008, toen de economische cyclus piekte en de rente begon te stijgen.

   Nu lijkt het economisch weer voor de wind te gaan, maar ik vraag me af wat daar nog van over blijft bij een verdubbeling van de rente. Dan gaan de huizenprijzen dalen, lopen de consumptie en investeringen terug en zal de werkloosheid weer toenemen…

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.