Schuldenplafond opnieuw verhoogd

De Democraten en de Republikeinen hebben een akkoord bereikt over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Woensdagavond stemden zowel het Senaat als het Huis van Afgevaardigden in het met voorstel om het schuldenplafond te verhogen. Daarmee komt er voorlopig een einde aan een soap die met name de media bezig hield, want op de financiële markten was er de afgelopen dagen of weken zeker geen angst of paniek te bespeuren. Zelfs het dreigement van kredietbeoordelaar Fitch wist weinig indruk te maken.

We gebruiken het woord voorlopig, want het akkoord dat afgelopen nacht ondertekend werd schuift het schuldenplafond slechts drie maanden voor ons uit. Het schuldenplafond zal op 7 januari aangetikt worden, terwijl de financiering van de overheid op 15 januari stopt. Begin volgend jaar is dus de volgende aflevering van deze soapserie.

Government shutdown ten einde

Met de verhoging van het schuldenplafond komt er ook een einde aan de government shutdown. Werknemers van verschillende ‘niet-essentiële’ overheidsinstanties kunnen dus weer aan het werk. Waarschijnlijk kunnen ze vandaag alweer aan de slag. Met terugwerkende kracht worden alle salarissen van de afgelopen zestien dagen, toen er niet gewerkt kon worden, betaald. En speciaal voor de liefhebbers: om 16:35 Nederlandse tijd zal Obama een toespraak houden over de verhoging van het schuldenplafond.

Schuldenplafond geen breekpunt

Zoals verwacht leverde het schuldenplafond geen grote problemen op. Het is interessant om waar te nemen dat de populariteit van de Republikeinse oppositie door deze kwestie daalde. Kennelijk is de Amerikaanse bevolking zo afhankelijk geworden van de overheid dat ze het dwarsliggen van de Republikeinen hard afstraffen. De voorzichtige conclusie is dat niemand echt structureel wil bezuinigen en dat de Amerikaanse staatsschuld het land in haar greep houdt. In 2011 was de impasse omtrent het schuldenplafond veel groter dan nu. Dat wekt bij ons de indruk dat Amerikanen nu meer afhankelijk zijn van de overheid dan twee jaar geleden.

Het schuldenplafond is opnieuw verhoogd

Het schuldenplafond is opnieuw verhoogd

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Schuldenplafond opnieuw verhoogd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *