SNS bood zwijggeld aan klokkenluider

Hetty van de Laar verzorgde als directrice van het Belgische bedrijf Effix de inrichting, reorganisatie en verkoop van SNS-vastgoed. Tijdens haar werkzaamheden kwam verschillende zaken voorbij die volgens haar niet door de beugel konden. Het Financieele Dagblad wist de hand te leggen op documenten en e-mails  die het verhaal van Hetty van de Laar onderschrijven. Drie advocaten probeerden namens SNS Reaal een zwijgregeling met van de Laar te onderhandelen. Daarin werd ook de eis opgenomen dat van de Laar drie met naam genoemde SNS-medewerkers moest vrijwaren, inclusief hun privé BV's. Onder hen is Buck Groenhof, de later gearresteerde interim-directeur van Property Finance. Ook werd vrijwaring bedongen voor Hans Advocaat, interim-manager voor de Property Finance in Spanje. Ook hij is vorige maand op non-actief gesteld door SNS.

Hetty van de Laar weigerde het zwijggeld – eerst €180.000 en later zelfs €316.022 – te accepteren. Dat was nog neit zo makkelijk, want SNS probeerde haar te chanteren door haar loon van €168.000 niet uit te keren. Het aanbieden van zwijggeld gebeurde anderhalf jaar nadat van de Laar tevergeefs contact had gezocht met de top van SNS Reaal met betrekking tot de onregelmatigheden bij SNS Property Finance. Omdat een serieuze reactie uitbleef besloot ze eind vorig jaar aangifte te doen bij de Fiod.

Het is aan de nieuwe topman Van Olphen om SNS Reaal op te schonen en te teorganiseren. De bank heeft haar waardering uitgesproken over de manier waarop van de Laar deze situatie heeft aangepakt. De bank werd een maand geleden genationaliseerd omdat de bank niet meer op eigen benen kon staan en veel spaarders geld weghaalden bij de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.