S&P verlaagt kredietwaardering VS; goudprijs stijgt naar nieuwe records

Een week nadat de politieke leiders van de VS een akkoord hebben bereikt over het verhogen van het Amerikaanse schuldplafond heeft S&P de kredietwaardigheid van ’s werelds grootste economie verlaagd. S&P vindt dat de overeengekomen bezuinigingen tekort schieten. S&P zette ook het vooruitzicht voor de Amerikaanse kredietwaardigheid op negatief en stelde dat de kans één op drie is dat de kredietwaardigheid van de VS binnen 6 tot 24 maanden opnieuw wordt afgewaardeerd.

Onenigheid juistheid cijfers

Direct na de afwaardering kwam het Amerikaanse ministerie van Financiën met de mededeling dat S&P hun beoordeling op verkeerde cijfers hadden gebaseerd. Volgens de Amerikaanse overheid zat S&P er $2 biljoen naast. De top van S&P gaf de rekenfout kort hierna toe maar stelde dat de rekenfout niets veranderde aan de beslissing om de Amerikaanse kredietwaardigheid te verlagen. Volgens S&P waren de cijfers die gepubliceerd zijn accuraat en was de analyse goed.

Nog slechts 13 veilige landen

Na de afwaardering van de VS zijn er nog maar dertien landen die bij alle drie de grote kredietbeoordelaars, Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch de hoogste kredietwaardering van triple A hebben. Nederland behoort tot deze voornamelijk Europese groep van landen. De onderstaande afbeelding geeft de kredietwaardigheid van landen weer.

Reactie president Obama

Maandagavond reageerde president Barack Obama in een speech op de afwaardering van S&P. Volgens hem blijven de VS ondanks de verlaging altijd een triple A land. Obama stelde in zijn speech dat het grootste obstakel bij het oplossen van het Amerikaanse schuldprobleem het gebrek aan politieke wil in Washington is.

Ontvangst financiële markten

Ondanks de woorden van Obama dat de VS een triple A land is en blijft, daalde in navolging van zijn speech de beurzen sterk. Veilige vluchthavens deden het daarentegen goed. De Zwitserse frank steeg naar een nieuw record ten opzichte van de dollar en steeg ook de goudprijs. In korte tijd zelfs met meer dan $100 naar een nieuw record van bijna $1.780 per troy ounce. Goud noteert per troy ounce momenteel zo’n $1.725.

“Niet teveel waarde hechten aan kredietbeoordelingen”

S&P zei op maandag nadat hun afwaardering tot veel beroering had geleid, dat financiële markten te veel waarde hechten aan het belang van de drie grote kredietbeoordelaars. De bekende belegger Jim Rogers sloot zich hier volledig bij aan. Volgens Rogers hebben de VS hun AAA waardering al lange tijd geleden verloren en waren de kredietbeoordelaars en de Amerikaanse overheid de enige die dit nog niet wisten. Rogers zei dat de beoordelingen van de kredietbeoordelaars er niet toe doen omdat zij al meer dan tien jaar de plank mis slaan. Iedereen die de beoordelingen belangrijk vindt verdoet zijn tijd, volgens Rogers.

Greenspan: “Amerika kan altijd geld bijdrukken om schulden af te betalen”

Na de afwaardering van de VS is de prangende vraag of het nog steeds veilig is om in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen. Volgens oud Fed-baas Alan Greenspan zal de Verenigde Staten altijd aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Hij stelt: “De VS kunnen elke schuld betalen omdat we altijd geld kunnen drukken om de schulden te betalen”.
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *