S&P stelt dat de waarschijnlijkheid dat Griekenland haar schulden moet herstructureren opnieuw is toegenomen.De Europese leiders zijn momenteel in overleg over een eventuele herstructurering van de Griekse schulden. S&P gaf aan dat een herstructurering van de Griekse schuld ,volgens hun criteria, gezien wordt als één of meer wanbetalingen. Volgens S&P zijn de vooruitzichten voor de Griekse financiële positie negatief. Indien Griekenland niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen zullen beleggers waarschijnlijk slechts 30% tot 50% van hun investeringen terug zien, aldus S&P.

 

De aankondiging van S&P viel op maandag samen met een brief aan de Tweede Kamer van minister van Financiën, Jan Kees de Jager. In de brief waarschuwt minister de Jager dat indien Griekenland geen aanvullende leningen ontvangt er een wanordelijk faillissement dreigt. Dit heeft volgens minister de Jager als gevolg dat Nederland tientallen miljarden euro’s verlies zal leiden. Minister de Jager roept de Tweede Kamer op in te stemmen met extra leningen aan Griekenland, maar dan tegen strenge voorwaarden.

 

Bronnen:

“S&P waardeert Griekenland weer af”

http://www.fd.nl/artikel/22397850/s-p-waardeert-griekenland-weer-af

“S&P downgrades Greece, says default likely”
http://www.reuters.com/article/2011/06/13/us-greece-ratings-sandp-idUSTRE75C4EF20110613

‘Als Griekenland omvalt, kost dat tientallen miljarden’
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/13/als-griekenland-omvalt-kost-dat-tientallen-miljarden/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication