S&P verwacht verdere prijsdaling van 25% in Spaans vastgoed

Volgens S&P heeft de Spaanse huizenmarkt nog tenminste vier jaar nodig om te 'herbalanceren', zo schrijft ze in een nieuw rapport. De huizenprijzen in Spanje zijn al 22% gezakt tussen het eerste kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2012, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Op Ierland na kende Spanje de grootste daling van de huizenprijzen sinds het uitbreken van de crisis. Desondanks is de bodem nog niet in zicht, want S&P wijst op het gegeven dat de huizenprijzen in Spanje vanaf 2000 tot en met de piek in 2008 met maarliefst 150% zijn gestegen (tegenover 116% in Ierland en 60% gemiddeld in de eurozone). Er zit dus nog wat lucht in de markt, die onder de huidige economische omstandigheden verder zal ontsnappen. Vanaf dit punt kan de prijs van Spaanse woningen nog met 25% omlaag.

Die voorspelling baseert S&P op fundamentele factoren, zoals de huizenprijzen ten opzichte van het gemiddelde inkomen en de huizenprijzen ten opzichte van de gemiddelde huurprijs van Spaanse woningen. De investeringen in vastgoed hebben op dit moment een omvang van 12,7% ten opzichte van het Spaanse BBP, bijna een halvering ten opzichte van 2006 en 2007. Ook de werkgelegenheid in de Spaanse bouwsector is sterk teruggelopen, die zou nog maar 6,8% van het BBP bedragen. Opnieuw een halvering ten opzichte van vijf á zes jaar geleden.

Onderstaande grafiek laat zien hoe de huizenprijzen in Spanje zich hebben ontwikkeld ten opzichte van de inkomens en de huurprijs over de afgelopen 22 jaar. De onderbroken horizontale blauwe lijn vertegenwoordigt het gemiddelde van deze twee ratios over de langere termijn (van 1971 tot 2011) en laat zien dat het evenwicht in de huizenmarkt nog lang niet bereikt is.

Huizenprijzen in Spanje ten opzichte van inkomen en huurprijs

Spaanse economie krimpt

Volgens S&P zal de Spaanse economie in 2012 met 1,5% en in 2013 met 0,5% krimpen, als gevolg van dalende consumptie, bezuinigingen van de regering en een relatief zwakke vraag vanuit het buitenland naar Spaanse goederen. De hoge werkloosheid (bijna 25%) drukt ook op de consumentenbestedingen. Op het hoogtepunt van de vastgoedbubbel was bijna 14% van alle arbeidsplaatsen gerelateerd aan de bouwsector, in maart 2012 was dat nog maar 6,8%. Er zijn in de periode van begin 2008 tot en met maart 2012 ongeveer 1,5 miljoen banen in de Spaanse bouwsector verloren gegaan, zo schrijft S&P in haar rapport.

De gestegen werkloosheid ging hand in hand met de stijging in het aantal 'dubieuze leningen', zo werd in februari 2,8% van alle hypotheken aangemerkt als problematisch. Op dit moment staat de rente nog relatief laag, maar als die weer gaat stijgen komen meer Spaanse huizenbezitters in de problemen. Maarliefst 90% van alle hypotheken die in Spanje zijn afgesloten hebben een variabele rente, tegenover gemiddeld slechts 40% in de gehele eurozone.

Sinds 2008 is de werkloosheid sterk opgelopen, net als het percentage slechte hypotheekleningen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo