In Spanje ligt de vastgoedmarkt zoals bekend op zijn gat. De situatie is er na het hervormen van de Spaanse variant van de hypotheekrenteaftrek nog slechter op geworden..

http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/23/spaanse-huizenverkopen-ingestort.xml

Volgens berekeningen van het Japanse financiële conglomeraat Nomura stonden er eind 2009 700.000 woningen in Spanje te koop en sindsdien zijn de verkopen van nieuwe huizen alleen maar gekelderd. Er is dus veel meer aanbod dan vraag. Nomura ging nog een stap verder. Zij berekende aan de hand van de cijfers van Spaanse banken dat zij – naast alle te koop staande woningen – nog eens zo'n 24 tot 36 jaar (afhankelijk van de aannames in de berekening) aan jaarlijkse nieuwbouwhuizen hebben gefinancierd. Met andere woorden, Spaanse banken hebben fors geïnvesteerd in bouwprojecten die op het huidige niveau van huizenverkopen het aanbod de komende jaren alleen maar doet toenemen. Dat belooft weinig goeds voor de prijsontwikkeling van Spaanse huizen en voor de kapitaalpositie van Spaanse banken.  

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/06/09/589196/nomura-says-spanish-banks-are-funding-24-years-worth-of-housing/

Dat dalende huizenprijzen een gigantisch probleem voor banken is blijkt in Ierland. In Ierland dreigt 40% van de hypotheekgevers onder water te komen staan; de hypotheekschuld is hoger dan de waarde van hun huis. De overvloed aan aanbod zorgt voor een zichzelf versterkende prijsontwikkeling en dus steeds lagere prijzen. Sinds het pieken van de Ierse huizenprijzen in 2007 zijn de prijzen al met maar liefst 40% gekelderd en de verkopen ingestort.
Zo is in het eerste kwartaal van 2011 het aantal nieuwe hypotheken met 53% gedaald. Ten opzichte van de omzet van hypotheken ten tijde van de piek is de hypotheekomzet zelfs met 95% gedaald! In Ierland zoekt men nu naar oplossingen, maar of de voorgestelde financieringsconstructies het antwoord zijn, kan zonder veel moeite worden betwijfeld.