De staatsschuld van Spanje kwam in juni boven de 100% van het bbp, zo blijkt uit cijfers die de centrale bank van het land deze week bekendmaakte. In totaal heeft het land een publieke schuldenlast van €1.100 miljard, ver boven de doelstelling voor het einde van dit jaar. De regering had zich voorgenomen de schuld niet verder op te laten lopen dan 99% van het bbp.

Volgens het ministerie van economische zaken is de ontwikkeling nog niet zorgwekkend, omdat er van tijd tot tijd grote schommelingen zitten in de omvang van de staatsschuld. Dat komt omdat er van tijd tot tijd ook oude leningen worden afgelost. De verwachting is dat de Spaanse economie dit jaar met 2,9% zal groeien, maar dit is dus niet genoeg om de schuldquote omlaag te brengen. De totale staatsschuld van Spanje is door de economische crisis in minder dan tien jaar tijd verdrievoudigd.

Beleggers lijken zich niets aan te trekken van de oplopende staatsschulden in verschillende Europese landen, gezien de extreme daling van de rente. Spanje kan momenteel voor 10 jaar geld lenen tegen een historisch lage rente van 0,92%. De laatste keer dat de staatsschuld van Spanje groter was dan de economie was rond 1910. We kunnen ons niet voorstellen dat de regering toen ook tegen minder dan een procent geld kon lenen…

spanje-staatsobligaties-rente

Rente Spaanse staatsleningen naar historisch dieptepunt (Bron: Bloomberg)