Studieschuld in de VS blijft stijgen

De kenniseconomie mag wat kosten, ook in de Verenigde Staten. Bij het afstuderen heeft de Amerikaanse student gemiddeld een studieschuld open staan van ongeveer $55.000. Dat is ruim 3,5x zoveel als de gemiddelde studieschuld in het studiejaar 1992-1993. Voor bachelor studenten loopt de schuld naar verhouding nog sneller op, van gemiddeld $20.000 in het studiejaar 2000-2001 naar $40.000 in het afgelopen studiejaar. Dat is een verdubbeling van de gemiddelde schuld, terwijl de kansen op de arbeidsmarkt veel slechter zijn geworden dan toen.

De Wall Street Journal schreef er een uitgebreid artikel over, waarin ook de onderstaande grafiek gepresenteerd wordt. De grafiek laat zien dat studenten steeds meer schulden op zich nemen. Die schuld blijkt steeds vaker een obstakel te zijn voor studenten die van plan zijn een bedrijf op te starten of een huis te kopen.

Nederland

Ook in Nederland staat vrij veel studieschuld open, in totaal gaat het om ongeveer €6 miljard. Omgerekend naar het aantal studenten is dat ongeveer €15.000 per student, zo schrijft de NOS.

Gemiddelde studieschuld per student in de VS
Gemiddelde studieschuld per student in de VS (Bron: WSJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.