Tastbare bezittingen goedkoop tegenover financiële activa

Tastbare bezittingen als vastgoed, grond en edelmetalen zijn niet eerder zo ondergewaardeerd geweest ten opzichte van financiële activa als nu, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Bank of America Merrill Lynch. De volgende grafiek laat zien dat de waarde van alle financiële activa in de wereld sinds de jaren tachtig veel harder gegroeid is dan de waarde van alle tastbare bezittingen.

Op het moment van schrijven vertegenwoordigen de financiële bezittingen als aandelen, obligaties en andere waardepapieren ruim vijf keer zoveel waarde als alle fysieke bezittingen in de wereld, wat suggereert dat de zogeheten ‘hard assets’ sterk ondergewaardeerd zijn ten opzichte van alle beleggingen in aandelen, obligaties en andere waardepapieren. Volgens Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, is het om die reden een goed moment om een deel van je beleggingsportefeuille om te zetten van financiële activa naar tastbare bezittingen. Dat zijn bijvoorbeeld beleggingen in vastgoed, grond, kunst en edelmetalen als goud en zilver.

Tastbare bezittingen momenteel sterk ondergewaardeerd tegenover financiële activa (Bron: Bank of America, via @IGWTreport)

Disclaimer: Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden. Beleggen brengt risico met zich mee en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Tastbare bezittingen goedkoop tegenover financiële activa

 • 24 november 2017 om 17:21
  Permalink

  Dit is weer zo grafiek waar je niets meekan.
  Was je tien jaar gelden in vastgoed in Amsterdam gestapt dan had je het niet slecht gedaan en goud is ook 100% gestegen ten opzichten van tien jaar geleden. Dat kan je van je spaargeld niet zeggen.

  Beantwoorden
 • 24 november 2017 om 19:36
  Permalink

  Goed beschouwd, geeft de grafiek globaal aan dat fysieke waarden fluctueren met de inflatie. Die is op het ogenblik ogenschijnlijk laag. Echter, vooral in de E.U. is het inflatiecijfer gemanipuleerd. Vooral eerste levensbehoeften, zoals wonen (huren-koopwoningen) ,energie, gezondheid zorg en ook levensmiddelen in de super, zijn fors gestegen en hebben een hoge inflatie veroorzaakt, welke door de €urocraten gemanipuleerd en genegeerd/verdoezeld wordt. Ook de exorbitante (stiekeme) belasting verhogingen horen in de koopkracht berekeningen thuis. Zoals eerder gesteld, heeft de €. een internationale (mondiale) positie verworven in een mandje van sleutel valuta-s. Zodra mondiale argwaan ontstaat, door sociale onrust via koopkracht erosie, bankencrisissen, politieke crisis door uittredende landen, sterke opkomst extreem rechtse partijen, dan is het met de € en Brussel, over en uit. Ik verwacht dat, zodra de publieke opinie de echte inflatie gaat onderzoeken en publiceren, vaste waarden en vooral goud en zilver stevig gaan stijgen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders