Te weinig rendement? Gebruik leverage!

Stop met klagen over het lage rendement op obligaties. Gebruikt gewoon geleend geld om je rendement te verhogen, want met de juiste hefboom kun je uit iedere belegging voldoende rendement halen. We maken geen grap, want dit is werkelijk het advies dat analisten van Citigroup geven aan beleggers.  Volgens analist Stephen Antczak kunnen beleggers beter flink wat hefboom nemen op speculatieve obligaties dan op staatsobligaties, aandelen of hoogwaardige obligaties. De reden daarvoor is volgens Antczak simpel: Je hebt minder leverage nodig om je gewenste rendement te behalen, dus je bent minder kwetsbaar voor een waardedaling van je belegging.

“Iedereen zit in hetzelfde schuitje: Ik moet 5% halen. Ik moet 10% halen, hoe ga ik dat doen? Wat is de minst risicovolle weg om dat rendement te behalen?”. Het is kenmerkend voor de tijd waarin we leven, dat analisten het gebruik van geleend geld beschouwen als de veiligste manier om het rendement te verhogen. Vijf jaar geleden haalde je op een zogeheten high-yield bond, een obligatie met een hoger risico, een rendement van gemiddeld 11,4%. Vandaag de dag is dat nog amper 6,1%, zo blijkt uit cijfers die Bank of America Merrill Lynch dagelijks bijhoudt.

Het rendement op deze obligaties daalt, maar ondertussen verwacht men nog wel een hoog rendement. Veel pensioenfondsen hebben een target van ongeveer 8% rendement te halen, om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. De noodzaak om rendement te halen laat zich niet verenigen met de extreem lage rente van de Federal Reserve. Die staat nu al bijna 6 jaar op de bodem van 0 tot 0,25 procent. Om dat als belegger nog een rendement van 8% te halen moet er meer risico genomen worden.

Leverage

Het gebruik van geleend geld (leverage) is een beproefde methode om het rendement van een belegging op te krikken. Je gebruikt dat geleend geld om de omvang van je beleggingsportefeuille te vergroten. Gaat het daarna goed met je beleggingsportefeuille, dan pak je een veel grotere winst. Zeker nu de rente zo extreem laag is wordt het aantrekkelijk om met geleend geld in aandelen en obligaties te beleggen. Risico is er ook, want als het slecht gaat met je beleggingen lopen de verliezen veel sneller op. Het geleende geld moet immers terugbetaald worden, waardoor alle verliezen voor eigen rekening komen.

Om een rendement van 10% op jaarbasis te halen moeten beleggers een hefboom van een factor 2,3 toepassen op zogeheten high-yield obligaties. Om hetzelfde rendement te realiseren met Treasuries van de Amerikaanse overheid moet een hefboom van 8,1 toegepast worden. Om die reden zijn de meer risicovolle obligaties een betere keuze dan de ‘veilige’ staatsobligaties, omdat er veel minder geleend geld bij hoeft om dat rendement van 10% te halen. Indien we weer zo’n slechte maand krijgen als in 2011 betekent dat voor high-yield obligaties met een hefboom van 2,3 een verlies van 9%. Dat terwijl staatsobligaties met een hefboom van 8,1 een verlies zouden geven van 13,6%.

“We zien verrassende resultaten. High-yield obligaties blijken minder risicovol te zijn dan staatsobligaties”, zo schrijven de analisten van Citigroup in hun rapport.

Earns Citigroup

Analisten Citigroup: “Neem wat meer leverage”

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Te weinig rendement? Gebruik leverage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *