Liam Halligan van de Telegraph verwoordt de Britse situatie kort maar krachtig: “Het probleem met de Britse bezuinigingen, althans tot dusver, is dat het een mythe is”.

De meeste Britten denken dat de ergste bezuinigingen achter de rug zijn, maar ook in Groot-Brittannië zijn de begrotingstekorten groter dan menigeen denkt. Met de inflatie gaat het ook niet zo goed. De inflatiedoelstelling van de Bank of England (dus de “effectmeting” van het geldpersbeleid gemeten aan  de hand van consumentenprijzen) bedraagt 2%. Deze doelstelling is 40 van de afgelopen 49 maanden niet gehaald en kwam in november op 3,9% uit.
Niet onbelangrijk is ook de opmerking van Paul Fisher van de Bank of England vorige week. Hij vertelde dat de historische rente uiteindelijk zal “normaliseren” en van de huidige 0.5% richting de 5% zal stijgen. Met een totale hypotheekschuld van £1.200 miljard, waarvan tweederde bestaat uit hypotheken met een variabele rente, schetste hij voor veel Britten geen mooi vooruitzicht.
En dan is er nog het Britse begrotingstekort waarvan vorige bleek dat het onverwachts veel hoger uitviel. Meer bezuinigingen, stijgende grondstofprijzen, hogere inflatie, een leeglopende vastgoedzeepbel, verslechterende hypotheekportefeuilles en een vooruitzicht op een loon-prijsspiraal..