Thousands protest economic ciris, high unemployment in Spain

Terwijl de Grieken, Ieren en Portugezen geconfronteerd worden met een opgelegde sanering van de overheidsuitgaven, saneert Spanje om een bailout te voorkomen. Door het instorten van de Spaanse vastgoedzeepbel is de werkloosheid enorm toegenomen. Ruim 20% van de beroepsbevolking is werkloos; dat zijn bijna 5 miljoen mensen. Het overgrote merendeel van hen zijn jongeren. Enkele honderden van hen hebben pleinen bezet en willen daar tot aan de lokale verkiezingen van aanstaande zondag blijven om te demonstreren. Zij hopen dat de politiek meer doet tegen de hoge jeugdwerkloosheid.   

http://edition.cnn.com/2011/WORLD/europe/05/18/spain.protests/index.html

Met de Spaanse lokale verkiezingen voor de deur verscheen op FT Alphaville een vertaling van analist Lorenzo Bealdo de Quirós die de Spaanse financiën nauwlettend in de gaten houdt. De Quirós deed onderzoek naar de financiën van Spaanse regionale overheden en berekende dat zij ruim €24 miljard aan schulden verborgen houden. Ook in Spanje lijkt men creatief te kunnen boekhouden..  

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/05/18/571751/

Voor analisten is het niet zo zeer de vraag of meer Europese landen in de problemen zullen raken, maar de vraag welke landen. Veel analisten richten zich op Spanje, maar Italië is volgens de Zwitsere vermogensbeheerder Felix Zulauf de volgende kandidaat. Hij vertelde op een conferentie in het Schotse Edinburgh dat veel spaargeld bij Italiaanse banken wordt weggehaald. Italiaanse banken die het gros van de Italiaanse staatsobligaties opkopen zullen hierdoor wel eens kunnen wegvallen en dan is het de vraag wie de Italiaanse overheidstekorten zal financieren.   

http://www.cnbc.com/id/42954173

Gezien de onderstaande grafiek van Der Spiegel is dat niet zo'n hele gekke gedachte..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo