Twintig bewijzen dat Amerikaanse economie niet hersteld is

De Amerikaanse economie groeit weer. Maar wat groeit er eigenlijk? Juist, het gross domestic product… Door de extreem lage rente wordt er weer meer geld geleend, geld dat in de economie circuleert en een illusie geeft van welvaart. Maar de volgende twintig statistieken die The Economic Collapse Blog verzamelde tonen aan dat het in werkelijkheid helemaal niet zo goed gaat met de Amerikaanse economie…

1. Er staat ongeveer 92,9 miljoen vierkante meter aan winkelruimte leeg in de Verenigde Staten.
2. Elektronicazaak Radio Shack gaat meer dan duizend winkels sluiten.
3. Staples, een winkelketen voor kantoorartikelen, sluit 225 vestigingen.
4. De omzet van de Office Depot winkels (kantoorartikelen) daalt al dertien kwartalen op rij.
5. JC Penney (kledingzaak) draait al enige tijd slecht en zal 33 winkels sluiten.
6. JC Penney verloor alleen in het tweede kwartaal van 2013 al $586 miljoen.
7. Warenhuisketen Sears heeft sinds 2010 ongeveer 300 winkels gesloten en volgens CNN zullen er in de nabije toekomst nog 500 Sears en Kmart winkels sluiten.
8. De omzet van warenhuisketen Sears daalt al 27 kwartalen op rij.
9. Target (speelgoedartikelen) schrapt 475 banen en zal 700 openstaande posities niet meer opvullen.
10. Kledingzaak Aéropostale gaat de komende jaren 175 winkels sluiten.
11. Warenhuisketen Macy’s gaat vijf winkels sluiten en zal 2.500 banen schrappen.
12. The Children’s Place gaat tussen nu en 2016 de 125 minst goed draaiende winkels sluiten.
13. Videotheek Blockbuster heeft al haar winkels gesloten.
14. Volgens de laatste inschatting zal de omzet van supermarkten in de VS dit jaar met 1,7% dalen, terwijl de Amerikaanse populatie groeit.
15. McDonalds zag de omzet in de VS in januari met 3,3% dalen.
16. Elektronicazaak American TV gaat al haar elf winkels sluiten.
17. Wal-Mart heeft een winstwaarschuwing afgegeven. Volgens de CEO van deze winkelketen is de markt slecht en staat de economie in alle gebieden waar Wal-Mart gevestigd is onder druk.
18. In een recent artikel op CNBC wordt gesuggereerd dat Wal-Mart 100 ‘onder de maat presterende’ filialen zou moeten sluiten in de landelijke gebieden.
19. Winkelconsultant Howard Davidowitz verwacht dat de helft van alle winkelketens in de VS binnen vijftien tot twintig jaar zal sluiten.
20. De voorraden in de retail sector groeiden in januari sterker dan verwacht, voornamelijk omdat de verkopen tegenvielen. De winkelverkopen kwamen uit op het laagste niveau in bijna vijf jaar, aldus Reuters.

Amerikaanse economie blijft zwak

De Amerikaanse economie doet het slechter dan sommige cijfers ons doen geloven. De officiële werkloosheid daalt, maar dat komt vooral doordat meer mensen stoppen met zoeken naar werk. Het aantal ontmoedigde werklozen is dit jaar gestegen naar ruim 91 miljoen en de participatiegraad staat op slechts 63%, het laagste niveau in 34 jaar. Er worden weliswaar weer banen gecreëerd, maar het zijn er niet genoeg om de werkloosheid fundamenteel omlaag te brengen. Dat komt omdat de populatie van de VS blijft groeien.

Participatiegraad naar laagste niveau in 34 jaar

Participatiegraad naar laagste niveau in 34 jaar (Bron: St. Louis Fed) 

Een ander signaal dat economisch herstel tegenspreekt is het feit dat steeds meer jongeren met een academische opleiding genoegen moeten nemen met een part-time baan of met werk dat niet aansluit bij hun opleidingsniveau. En dan hebben we het nog niet eens over het grote aantal jongeren dat helemaal geen werk kan vinden.

Ook als je het aan de Amerikanen zelf vraagt krijg je de indruk dat er geen sprake is van economisch herstel. Uit een recent onderzoek van Pew Research blijkt dat steeds minder Amerikanen hun maatschappelijke positie beschouwen als ‘middenklasse’. Was dat in 2008 nog 53% van de ondervraagden, dit jaar was dat nog maar 44%. Het percentage respondenten dat zegt tot de lagere klasse te behoren groeide in dezelfde periode van 25 naar 40 procent. Ook hier zien we dat vooral de jongere generatie pessimistischer is geworden.

Hoe Amerikanen hun sociale positie inschatten

Hoe Amerikanen hun sociale positie inschatten (Bron: Pew Research)

Hoe Amerikaanse jongeren hun sociale positie inschatten

Hoe Amerikaanse jongeren hun sociale positie inschatten (Bron: Pew Research)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Twintig bewijzen dat Amerikaanse economie niet hersteld is

  • Schrikbarend. In de participatie grafiek zie je een stijging in departicipatiegraad van 1965 tot het jaar 2000. Daarna is een continue daling te zien.

    Nu vraag ik me af of de stijging in de eerste periode deels te verklaren is doordat vrouwen meer gingen werken t.o.v. traditioneel ingerichte gezinnen. Dit zou deze cijfers er niet beter op maken in ieder geval.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo