UniCredit overweegt duizenden banen te schrappen

De Italiaanse bank UniCredit overweegt duizenden banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, zo meldt Bloomberg. Deze ontslagronde hoort bij een groot herstructureringsprogramma dat de bank naar verwachting in december naar buiten zal brengen. Hoeveel banen de grootste bank van Italië precies wil schrappen is niet duidelijk, maar het totaal zou volgens ingewijden kunnen oplopen tot 10.000. Het gaat dan niet alleen om personeel in Italië, maar ook bij vestigingen in andere landen.

De directeur van UniCredit, Jean Pierre Mustier, heeft de afgelopen jaren geprobeerd het aantal slechte leningen af te bouwen en de bankbalans te versterken. De volgende stap is om te snijden in het personeelsbestand, door niet-essentiële activiteiten af te bouwen. Dit bezuinigingsprogramma moet de bank aantrekkelijker maken voor investeerders.

Banken moet inkrimpen

Verschillende grote Europese banken hebben al structurele hervormingen doorgevoerd om de kosten te verlagen. Deutsche Bank wil 18.000 banen schrappen, terwijl het Franse Société Générale in april een ontslagronde van 1.600 banen bekendmaakte. Banken moeten bezuinigen omdat hun verdienmodel onder druk staat. De negatieve rente drukt op de marges, net als de grote hoeveelheid slechte leningen op de bankbalansen. Dat laatste is vooral voor banken in de zuidelijke landen een probleem, waar de economische crisis het hardst is aangekomen.

Op de beurs steeg het aandeel van de UniCredit licht na de bekendmaking van het nieuws. Sinds het begin van dit jaar is de beurswaarde van de bank met 14% gestegen, waarmee ze het veel beter deed dan de Europese index van bankaandelen. De Europe 600 Banks Index staat slechts twee procent hoger dan begin dit jaar.
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *