De Amerikaanse staat Utah geeft een duidelijk signaal af aan Washinton waar zowel het Amerikaanse congres als ook de Federal Reserve zetelen. De staat heeft een wet aangenomen die de belasting op gouden en zilveren munten afschaft. In de VS wordt over de winst die behaald wordt op een investering, bijvoorbeeld een aandeel maar ook een edelmetaal, belasting geheven. Voor gouden en zilveren munten houdt dit in dat ze door de staat Utah niet langer als beleggin worden gezien, maar als geld. Dit betekent dat belasting op de waardestijging op de belegging in gouden en zilveren munten, munten die geslagen zijn door de US Mint, niet belast wordt. Daaaast heeft Utah een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar de haalbaarheid, om naast de dollar, een alteatief betaalmiddel in te voeren.

 

De wet die is aangenomen heeft beperkte consequenties. De gouden en zilveren munten die door de US Mint geslagen worden zijn al een wettig betaalmiddel, maar de munten zijn gebonden aan hun nominale waarde en kunnen dus niet tegen hun marktwaarde als wettig betaalmiddel gebruikt worden. Een gouden munt van $50 dollar (1 troy ounce goud)  kan dus alleen voor zijn nominale waarde gebruikt worden, terwijl de munt met de huidige goudprijs meer dan $1.400 dollar waard is. In de praktijk zullen de munten dus niet als betaalmiddel gebruikt worden, maar maakt het bezit ervan fiscaal iets aantrekkelijker. De federale belasting op de waardestijging verdwijnt er niet door.

 

De essentie van de wet zit hem er dus in dat de Republikeinse meerderheid in Utah een afkeurend signaal afgeeft aan het beleid van de Federal Reserve en het Amerikaanse congres. Maar omdat Utah gebonden is aan de federale wetgeving moet ook erkend worden dat het hier symboolpolitiek betreft. Zij het dat het symboolpolitiek is met een gedachte: goud is geld.

 

Lees ook het bericht zoals dat op CNN verscheen, “Utah: Forget dollars. How about gold?”:

http://money.cnn.com/2011/03/29/news/economy/utah_gold_currency/index.htm