Van onze SNS correspondent..

Van onze vrienden bij SNS kregen we donderdag een geweldige samenvatting over de recente Europese ontwikkelingen. Zo had de Financial Times voor het overzicht van Jean Claude Trichet vijf (on)mogelijke exits opgetekend, was er een bericht dat de Ieren ook eigen ideeën voor een oplossing hebben, en ging de aandacht van de New York Times uit naar Belgische en Italiaanse problemen. En dan was er nog Spanje die zich voorbereidde op de plaatsing van 3-jarige staatsobligaties. Onze complimenten voor de samenvatting!  

Flauw maar toch iedere keer weer leuk is het om stil te blijven staan als het verkeerslicht op groen springt, tenminste als u geen verkeer achter u heeft. Als de passagier dan met het onvermijdelijke “het is groen” zinnetje komt, dan is het antwoord “kikker”. Vandaag zou het antwoord ook “aandelenbeurzen” kunnen zijn want de overzichtspagina met beurzen van betekenis is helemaal groen met doorsnee 2 a 3% winst en zelfs 4.4% voor Spanje. Per saldo is de IBEX nog 20% in het rood voor het jaar maar met nog een paar van deze dagen…..

In de markt worden de termen “risk on” en “risk off” gebruikt. Gisteren was een “risk on” dag want spreads van perifere landen en banken daalden fors (grafiek) terwijl de rente op bunds juist steeg, ook hiervan hebben we een grafiekje in de bijlage opgenomen. Er zijn een paar redenen voor het optimisme, maar vooamelijk komt het omdat er behoorlijk eensgezind wordt gesproken over een uitweg uit de huidige kredietcrisis. En Trichet zegt “Dont f*ck with the Euro” maar dan op een nette manier uiteraard.

Zoals de FT schrijft zijn er eigenlijk 5 opties die de ECB en de EU hebben:

1) Meer obligaties opkopen. De teller staat op 67 miljard en gisteren ging het gerucht in London dat de ECB de limiet van dit fonds naar 2000 miljard wil brengen. Dat leek ons een beetje te zout want dat bedrag is gelijk aan de totale, gecombineerde, openbare staatsschuld van de PIIGS maar evengoed wordt er vandaag aandacht aan besteed in de media.

2) Vergroten van het reddingsfonds ESFSRTSR of hoe het ook mag heten. Bovenop de 750 miljard zou er nog eens 140 miljard nodig kunnen zijn.

3) Uitgeven van Eurobonds namens alle Eurolanden. Een hoop gekrakeel natuurlijk en belangrijker nog: Duitsland en Frankrijk zijn op dit moment tegen.

4) Grotere fiscale unie. Gezien het gesteggel over de bijdragen van de landen en de onwilligheid om de EU rechtstreeks belasting te laten heffen lijkt het een lange weg te gaan.

5) Eurozone opbreken. Onbespreekbaar. Logistieke nachtmerrie etc etc. We brengen toch nog graag even in herinnering dat wij al voor de invoering van de Euro hebben gepleit voor een Neuro en een Zeuro maar we begrijpen dat dit gedachtengoed moet rijpen. Wij hadden toch geen politici willen worden en zij zeker geen bemiddelaar in obligaties dus we begrijpen dat invoering van een munt niet onze leest is. Dat de uiteindelijke gevolgen van de invoering van de eenheidsmunt zou leiden tot de huidige puinhoop is te betreuren maar ja, politici kunnen gewoon blunderen en vervolgens ergens burgemeester of zo worden, maar eerst nog wel even regels opstellen om handelaren en andere zelfverrijkers te beknotten in hun inkomen natuurlijk. Foei!

———————-

Ierland denk na over een omzetting van achtergestelde bankschuld naar nieuwe schuld maar dan wel met een haircut van ca 80%. Dat is geen haircut, dat is een kettingzaag vlak onder de knieen, het onderste deel mag u houden.

Overigens blijkt nu ook dat Ierse banken dispropotiopo…  ehhh veel perifere schuld op de boeken hebben genomen. Op de lijsten van grootste schuldeisers van Portugal, Griekenland en Spanje staat Ierland vijfde, vijfde en zevende terwijl de Ierse economie de 15e is in de EU.

———————-

De New York Times voert een artikel waarin wordt gewezen op de schuldenpositie van Italie en Belgie en de betaalbaarheid van deze schuld bij achterblijvende economische groei en oplopende budgettekorten. Beide landen hebben overigens relatief veel inte geleend maar de bedragen van Italie zijn zo groot (23% van de index) dat de effecten van eventuele mishaps in Italie zeer breed gevoeld zullen worden want er zit meer Italiaans papier in Nederland dan andersom.

———————-

Vandaag zal Spanje de markt gaan testen met een 3 jarige emissie van 2.5 a 3 miljard. Goudgerand papier want pas na 2013 kunnen beleggers in staatsleningen eventueel naar de kapper gebracht worden voor een haircut, toch?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo