Vergrijzing zware last voor Europese landen

Onderzoeksbureau Maplecroft publiceerde een fiscale risico index waarin 163 landen werden vergeleken. De index is gebaseerd op houdbaarheid van het fiscale beleid van de landen tot 2050. In de index wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals vergrijzing, bruto binnenlands product (BBP), gezondheidszorg, onderwijs, beroepsbevolking en schulden (zowel private schulden als publieke schulden). Belangrijk onderdeel van de index is de verhouding binnen een land tussen actieven en inactieven (werkenden ten op zich van niet werkenden). Deze verhouding neemt door de lage participatiegraad van de vergrijzende bevolking in de Europese landen de aankomende jaren sterk af. Fiscaal risico komt kortom neer op vraag of landen hun vergrijzing kunnen betalen. De top twaalf landen met het grootste fiscale risico ter wereld bevat elf Europese landen en Japan. Nederland wordt bestempeld met een hoog risico maar komt niet in de top twaalf landen voor. Deze vijf landen staan er volgens Maplecroft het slechtst voor.

 

1. Italië

2. België

3. Frankrijk

4. Zweden

5. Duitsland 

 

Deze landen hebben de aankomende jaren te kampen met stijgende kosten voor de sociale zekerheid door een sterk vergrijzende bevolking. Daaaast hebben deze landen een hoge en toenemende verhouding ouderen ten op zicht van werkenden. Deze factoren leidden tot een toenemende druk op de staatskassen. 

 

Lees verder voor de uitgebreide uitleg van Maplecroft en een wereldwijd overzicht van de index op: http://www.maplecroft.com/about/news/fiscal_risk_2011.html

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo