Verzekering omvallen Deutsche Bank duurder dan 2008

De premie om je te verzekeren tegen een default van Deutsche Bank is nu hoger dan in 2008, het jaar waarin Lehman Brothers omviel en andere banken met miljarden aan belastinggeld overeind gehouden moesten worden. De prijs van een zogeheten credit default swap op een 5-jaars bankobligatie van Deutsche Bank steeg deze week naar €474, terwijl je dezelfde verzekering twee jaar geleden nog voor ongeveer €100 kon afsluiten. Een credit default swap keert geld uit op het moment dat de schuldenaar – in dit geval Deutsche Bank – in gebreke blijft en haar betalingsverplichting niet meer kan voldoen.

Sinds het begin van dit jaar is het veel duurder geworden om je te verzekeren tegen een zogeheten default van een een bank. De credit default swap voor obligaties van Deutsche Bank springen het meest in het oog, maar ook de verzekeringen tegen het omvallen van andere banken zijn sinds het begin van dit jaar veel duurder geworden. Dat komt omdat beleggers sinds het begin van dit jaar een veel hoger risico zien in bankobligaties.

Sinds het begin van dit jaar zijn er in heel Europa nieuwe bail-in regels van kracht, die voorschrijven dat spaartegoeden (boven de grens van €100.000) en bankobligaties komen te vervallen op het moment dat een bank gered moet worden. Komt een bank in de problemen, dan kan deze geherkapitaliseerd worden door de claims van vermogende spaarders en obligatiehouders weg te strepen en om te zetten in bankaandelen.

Aandeel Deutsche Bank 60% lager

Het risico van een bail-in wordt door beleggers ingecalculeerd in de vorm van dalende aandelenkoersen en stijgende kosten voor dit soort credit default swaps. Het aandeel Deutsche Bank is in een jaar tijd met meer dan 60% gedaald op de Duitse beurs. Werd een aandeel vorig jaar juni nog verhandeld voor bijna €30, op het moment van schrijven staat de koers op een dieptepunt van €11,63.

deutsche-bank-quote

Aandeel Deutsche Bank zakt naar nieuw dieptepunt (Grafiek via Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *