Voormalig Oost-Duitsland kent nog steeds meer armoede dan West

Volgens Gallup hebben volwassenen in het voormalige Oost-Duitsland een twee maal zo grote kans om gerekend te worden tot de categorie van burgers die het financieel erg moeilijk hebben. Bij de voormalige West-Duitse staten ligt dat percentage op 5%, terwijl in de voormalige DDR-deelstaten 12% is. Ook het aantal volwassenen dat er financieel gezond voor staat is kleiner bij de Oost-Duitsers, namelijk 29% tegenover 43% in het meer ontwikkelde West-Duitsland.

Onderzoeksmethodiek

Gallup maakte een indeling in drie categorieen, 'thriving', 'struggling' en 'suffering', die weer gekoppeld werden aan een score van 0 tot 10 punten die ondervraagden moesten invullen over hun persoonlijke situatie. Deze indeling werd overgenomen van de 'Cantril Self-Anchoring Striving Scale'. Wie voor bepaalde vragen een 7 of hoger opgaf werd als gezien als 'thriving', terwijl een score van 4 of lager werd geassocieerd met 'suffering'. Wat daartussen zit werd bestempeld als 'struggling'. Er werden 950 volwassenen per maand ondervraagd, met een totaal van 14.449 over de gehele onderzoeksperiode. De vragen werden telefonisch afgenomen met de respondenten.

Geschiedenis

De verschillen zijn uiteraard te herleiden uit het DDR-verleden, waarin de Oost-Duitse deelstaten onder een communistisch systeem dysfunctioneerden. Bedrijvigheid en eigen initiatief kon niet tot bloei komen, terwijl de voormalige BRD (de Westerse deelstaten) snel konden herstellen met hulp van het Marshallplan. Vandaag de dag zijn de Oost-Duitse deelstaten nog steeds minder ontwikkeld, waardoor de werkloosheid er bijna dubbel zo hoog is als in de Westerse deelstaten.

De verhoudingen tussen Oost- en West-Duitsland

Leeftijd geen bepalende factor tussen Oost en West

Gallup splitste de resultaten van haar onderzoek ook uit naar drie verschillende leeftijdsgroepen: 18 t/m 44, 45 t/m 64 en 65+. Hieruit kwam hetzelfde beeld naar voren van het achtergestelde Oost-Duitsland. Maar er waren ook overeenkomsten te vinden. Zo nam het aantal mensen in de de meest gunstige categorie in alle deelstaten af met de leeftijd en nam het aantal mensen in de zwakste groep in alle deelstaten juist toe met de leeftijd.

De verhoudingen tussen Oost- en West-Duitsland naar leeftijd

Onder hoge inkomens geen significante verschillen

Opvallend was ook de bevinding dat onder de mensen met een relatief laag maandinkomen (€1 tot €1.850) men in West-Duitsland de situatie in West-Duitse deelstaten beter was dan in Oost-Duitse. Onder de hoogste inkomenscategorie (meer dan €3.651 per maand) bleken mensen in de voormalige DDR-staten het even goed te doen als in de staten die onder het voormalige West-Duitsland vallen. Tenslotte blijken de verschillen tussen mannen en vrouwen in Oost- en West-Duitse deelstaten niet zo significant te zijn. De emancipatiegolf heeft kennelijk wel plaatsgevonden in de voormalige DDR-zone.

De verhoudingen tussen Oost- en West-Duitsland naar inkomen

De verhoudingen tussen Oost- en West-Duitsland naar geslacht

Kaartje van Oost- en West-Duitsland: er zijn nog steeds meetbare welvaartsverschillen tussen de twee delen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo