General Motors werd aan het begin van de crisis gered van de ondergang, onder dreiging van de toenmalige CEO van het bedrijf dat er een catastrofe zou ontstaan op de banenmarkt als General Motors failliet zou gaan. De autofabrikant werd met belastinggeld op de been gehouden en produceert inmiddels weer auto's. Dat lijkt goed nieuws te zien, want meer productie betekent ook meer werkgelegenheid. Om al deze auto's te kunnen verkopen dient ook de verkoop aan te trekken, maar dat gebeurt nog steeds onvoldoende. Vergeleden met vorige maand zitten er nu 46.000 meer auto's in de showrooms en in de distributieketen.

De cijfers die General Motors gisteren presenteerde op haar website laten zien dat de verkoop van auto's nog wel in de lift zit. In maart werden er in totaal 231.052 voertuigen verkocht, een stijging van 12% ten opzichte van diezelfde maand in 2011. Toch had de markt meer verwacht, want analisten rekenden op een toename van ongeveer 19%. Tegenover de gestegen verkoopcijfers staat ook een flink gestegen voorraad aan auto's, wat duidelijk maakt dat General Motors veel meer heeft geproduceerd dan nodig is. De voorraad groeide van 667.096 voertuigen eind februari naar 713.008 stuks eind maart, een toename van 6,8%. Het huidige voorraadiveau is genoeg voor 86 dagen aan verkoop, terwijl de voorraad vorige maand nog goed was voor 80 dagen aan verkopen.

Vergeleken met diezelfde maand vorig jaar groeide de voorraad auto's met 24,2%, een gegeven dat bevestigt dat het economische herstel niet voldeed aan de verwachting van General Motors. Vergeleken met december 2009 is de voorraad auto's bij General Motors al bijna verdubbeld, een trend waar men zich zeker zorgen over moet maken. Onverkochte auto's zijn immers niet onbeperkt houdbaar en brengen de nodige kosten met zich mee voor opslag en onderhoud. Onderstaande grafiek is afkomstig van Zero Hedge.

Maandelijkse voorraad auto's bij General Motors, de trend wordt voortgezet met een nieuw record