VS overweegt obligaties met looptijd van 50 of 100 jaar

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, overweegt de uitgifte van nieuwe staatsobligaties met een extreem lange looptijd van 50 of zelfs 100 jaar. Volgens de Financial Times heeft hij zijn medewerkers van het ministerie al geïnformeerd over deze plannen. De uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van 50 of zelfs 100 jaar is een historische stap voor de Verenigde Staten, omdat het land nooit eerder leningen met een looptijd van meer dan dertig jaar heeft uitgeschreven.

Verschillende landen hebben de afgelopen jaren al leningen met een extreem lange looptijd op de markt gebracht. Italië en Oostenrijk hebben de afgelopen jaren al voor respectievelijk 50 en 70 jaar geld opgehaald, terwijl Mexico en België zelfs obligaties met een looptijd van 100 jaar wisten te plaatsen. Landen profiteren van de extreem lage rente en willen deze voor een zo lang mogelijke periode vastleggen. Beleggers krijgen ter compensatie een iets hogere vergoeding, een voordeel dat overigens makkelijk teniet kan worden gedaan door een oplopende inflatie of een stijging van de rente.

Stijgende rente

Steven-MnuchinIn de Eurozone is de rente op staatsleningen nog steeds extreem laag, maar in de Verenigde Staten is die sinds de verkiezing van Trump sterk gestegen. Vlak voor de verkiezingen namen beleggers genoegen met een rente van 1,8% voor een obligatie met een looptijd van tien jaar, nu is dat meer dan 2,3%. De rente op een 30-jaars lening steeg in dezelfde periode van 2,6% naar iets meer dan 3%.

Volgens Mnuchin zal de rente nog een lange tijd laag blijven en zal het nog zeker tot volgend jaar duren voordat de economische groei weer echt op gang komt. De komende tijd wil het ministerie van Financiën van de gelegenheid gebruik maken om de staatsschuld naar een punt verder in de toekomst door te rollen. Daarmee volgt de nieuwe regering onder leiding van Trump de koers die onder Obama al werd ingezet, namelijk een geleidelijke verlenging van de gemiddelde looptijd van alle staatsobligaties.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *