Het echte vuurwerk op de financiële markten begon pas op 4 januari. Gebeurtenissen in de wereld volgden elkaar na de jaarwisseling in rap tempo op:

– Extreem (seksueel) geweld Duitsland op grote schaal
– Executies Saudi-Arabië en wereldwijde reacties daarop
– Beurzen wereldwijd nog nooit zo’n slechte start meegemaakt (extreem in China)
– Faillissementen Retail bedrijven NL
Goudprijs maakt vliegende start
– Olieprijs op laagste punt sinds 2003
– Situatie Belgische kerncentrales

Kortom; teveel mogelijkheden om over te schrijven deze week. Helaas schrijf ik al vaak over negatieve zaken in de wereld. Eén van mijn goede voornemens voor dit jaar was om positiever te zijn, helaas is dit deze week in ieder geval onmogelijk.

Iemand die ik al jaren volg, Bill Gross, jarenlang CEO van het grootste obligatiefonds ter wereld (PIMCO) luidde de noodklok in zijn laatste update. Klik hier voor een samenvatting.

Hij heeft niet veel hoop. Joe Sixpack (Jan Modaal) heeft het te druk met afleiding zoeken in de hedendaagse brood en spelen (Amusement, perikelen celebrities etc.). Maar Amerika zit diep in de schulden, aldus Gross. De eindafrekening zal zich vroeg of laat toch een keer aandienen. In zijn eigen worden…

“En dan heb ik het in het bijzonder over de verplichtingen van de babyboomgeneratie: gezondheidszorg, particuliere pensioenen, sociale zekerheid en de onschatbare kosten van klimaatverandering.”

En dat is dus vooral een demografisch probleem. De VS mag dan minder snel vergrijzen dan bijvoorbeeld Japan, Italië of Taiwan, maar er zijn volgens de strateeg genoeg gepensioneerden die meer aandacht en gezondheidszorg nodig hebben dan kleine kinderen.

Gross somt een aantal feiten op: De Amerikaanse overheid heeft momenteel $16 biljoen aan schuld uitstaan en dat is al gelijk aan 100% van het bbp. Maar met de huidige verdisconteerde waarde van verplichtingen als Medicaid ($35 biljoen), Medicare ($23 biljoen) en Social Security ($8 biljoen) komt daar nog eens $66 biljoen (ofwel 400% van het bbp) aan schulden bij. Hoe lang kan dat schulden stapelen nog doorgaan?

De goudprijs is dit jaar overigens erg goed van start gegaan, in alle valuta. Laten we hopen dat deze ontwikkeling zich voortzet zonder dat er grote rampen in de wereld plaatsvinden!

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.

gs-logo-breed