Warren Buffett optimistisch over China‏

warrenbuffettDe Chinese aandelenmarkten daalden de afgelopen maanden tientallen procenten. Steeds meer vraagtekens worden gezet bij de groeicijfers die de Chinese overheid voorspiegelt. Pessimisme over de economische groei in China vormde aanleiding voor een stevige correctie op de aandelenmarkten wereldwijd.

Warren Buffett behoort niet tot het kamp der pessimisten. In een recent video-interview met persbureau Bloomberg liet hij weten juist erg optimistisch over China te zijn. “Ik ben optimistisch over China. In de Verenigde Staten hebben we tal van ups en downs gehad maar per saldo zijn we er toch enorm op vooruit gegaan. Voor China zal precies hetzelfde gelden”, aldus ’s werelds rijkste belegger.

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett, heeft “op wat fabrieken na” nauwelijks investeringen in het volkrijkste land ter wereld. “Maar dat kan veranderen”, aldus Buffett die aangeeft open te staan voor nieuwe ideeën en kansen, waar dan ook. Want “capital travels”, zegt hij lachend.

Wereldeconomie

Over de wereldeconomie is Buffett evenmin somber. Een sterke groeivertraging acht hij onwaarschijnlijk. “Maar het kan altijd.” De 85-jarige Buffett richt zich vooral op de langere termijn. Het is ondenkbaar voor hem dat er de komende vijf, tien of twintig jaar geen progressie in de Verenigde Staten, China of Europa zou zijn.

Buffett: “We leren steeds meer over hoe het menselijk potentieel ontketend kan worden. We zijn dezelfde mensen als 200 jaar geleden maar vergelijk het leven van nu eens met het leven van toen.”

Olie

Aan het einde van het video-interview stelt Buffett zijn volledige aandelenbelang in olieproducent Exxon Mobil te hebben verkocht. En dat voor $4,5 miljard een nieuwe positie in Phillips 66 ingenomen is, een bedrijf dat zich vooral met raffinage bezighoudt.

De verkoop van Exxon Mobil is vooral ingegeven door Buffett’s pessimistische kijk op de olieprijs eerder: “Ik dacht dat de toekomst [wat betreft de olieprijs] minder goed zou zijn dan veel mensen op dat moment dachten.” Buffett voegt er nog aan toe dat hij momenteel helemaal geen aandelen meer bezit van olieproducerende bedrijven. Het video-interview is hieronder te bekijken. Gebeurt er niets, klik dan hier.

Hendrik Oude Nijhuis

hendrik-oude-nijhuisOver de auteur: Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerde business model & investment research boutique. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett. Zijn publicaties zijn verschenen in zowel Nederlands- als Engelstalige media, waaronder Het Financieele Dagblad, Z24.nl en Gurufocus.com. Eerder is hij als bestuurslid actief geweest voor onder andere de beleggingsstudieclubs HCC Beleggen en B.S.C. Duitenberg.

Hendrik heeft Management, Economics & Law aan de Universiteit Twente gestudeerd en is auteur van de Nederlandstalige bestseller over Warren Buffett: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’. Van dit boek is in 2014 een derde druk uitgebracht en is tevens als audioboek beschikbaar. Online hebben al meer dan 100.000 beleggers een exemplaar van ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ aangevraagd.

*Een aantal van onze columns over de euro bundelden wij vijf jaar geleden (april 2010) in een online-boekje getiteld ‘Terug naar de Gulden?’. Dit boekje is via deze link te downloaden (PDF-bestand).

Lees meer over value-investing op warrenbuffett.nl en beterinbeleggen.nl

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver Hendrik Oude Nijhuis zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van Hendrik Oude Nijhuis moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor deze bijdrage.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Warren Buffett optimistisch over China‏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders