Sinds het begin van dit jaar is er wereldwijd $6 biljoen aan beurswaarde verdampt, zo blijkt uit onderzoek van Deutsche Bank. In de Verenigde Staten beleefden aandelen de slechtste start van het jaar ooit, terwijl ook de beurzen in Europa hard onderuit gaan. Sinds het begin van dit jaar is de Euro Stoxx 600 index van grote Europese bedrijven met 14% in waarde gedaald, terwijl de index van Europese bankaandelen het met een verlies van 26,4% sinds het begin van dit jaar veel slechter deden.

De beurscrash begon dit jaar echter niet in Europa of Amerika, maar in China. De Shanghai Stock Exchange is deze week gesloten vanwege het Chinese Nieuwjaar, maar ook daar staan de koersen gemiddeld 21,9% lager dan begin dit jaar. In het kielzog van China gingen beurzen wereldwijd hard onderuit.

Deutsche Bank maakte een overzicht van de totale marktwaarde van alle aandelenmarkten in de wereld, waarop te zien is dat er wereldwijd $6 biljoen aan waarde op de beurs verdampt is. De daling is in omvang al vergelijkbaar met die van augustus vorig jaar, toen de Chinese beurs in korte tijd meer dan dertig procent moest inleveren.

global-stocks-down

Deutsche Bank: Wereldwijd $6 biljoen aan waarde in aandelen verdampt (Bron: Deutsche Bank, via Business Insider)