Wereldwijde recordverkopen zilver

De US Mint, de Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse munt, heeft in november 30% meer Silver Eagles verkocht dan in de maand ervoor. November verbrak daarmee het verkooprecord van mei 2010. De totale verkopen in 2010 met nog een maand te gaan, staan nu op grofweg 33 miljoen troy ounces zilver tegenover 29 miljoen in heel 2009. Ten opzichte van 2006 zijn de verkopen van de US Mint met maar liefst 223% toegenomen.

Ook in Canada, Oostenrijk en Australië verbreken de verkopen oude records. In Canada verkocht de Royal Canadian Mint dit jaar al 50% meer zilveren Maple Leafs. In Oostenrijk verdubbelde de vraag naar zilveren Wiener Philharmoniker en ook in Australië zijn de verkopen van de Perth Mint aanzienlijk gestegen.

Velen vragen zich hardop af of goud en zilver in een speculatieve bubbel zitten. Van speculatie is zeker sprake, maar van een zeepbel zeker niet. De prijzen voor edelmetalen worden nu eenmaal door termijnmarkten bepaald en deze markt wordt al jarenlang gekenmerkt door grote speculatieve posities. Dus ja, er is sprake van speculatie. En dat geldt niet alleen voor shorts (speculatie op toekomstige lagere prijzen), het geldt ook voor longs (speculatie op toekomstige hogere prijzen).

Waar het uiteindelijk om gaat zijn de netto posities. Die posities zijn voor zowel goud alsook zilver short*. Met andere woorden, de papieren verkoop van goud en zilver die speculeren op lagere prijzen overtreffen ruimschoots de posities op hogere prijzen. De hoeveelheden goud en zilver die hiermee gemoeid zijn overtreffen ruimschoots de jaarlijkse productie. Er wordt dus velen malen meer verkocht dan er aan goud en zilver uit de aardbodem wordt gehaald. Goud- en zilverprijzen worden momenteel dus niet opgeblazen tot een zeepbel, integendeel. Zij verlaten juist de compressietank.

Goud en zilver stijgen weliswaar in dollars, euro’s, ponden, en het hele scala aan fiat-geld, maar eigenlijk moet men het zo zien dat die valuta in termen van goud en zilver steeds minder waard worden. Goud en zilver keren dus eigenlijk terug naar normalere waarden.

De toenemende vraag naar fysiek goud en zilver, vooral afkomstig uit Azië, verkleinen de mogelijkheden om te blijven speculeren op lagere prijzen. Het interessante van de goud- en zilvermarkt nu is dat die compressietank kuren begint te vertonen. Het apparaat is nog niet buiten werking gesteld, maar het is flink aan het haperen..

 

Referenties:

Silver Coins Could Top List for Santa’s Presents This Year

http://agmetalminer.com/2010/12/01/silver-coins-could-top-list-for-santas-presents-this-year/

 

US Mint Sells Record 4.2 Million American Eagle Silver Coins In November

http://www.zerohedge.com/article/us-mint-sells-record-42-million-american-eagle-silver-coins-november

*Luister vooral ook naar het interview met Ted Butler. Must hear:

http://www.youtube.com/watch?v=PR1ac1TrB2Q&feature=mfu_in_order&list=UL

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo