Werkloosheid eurozone naar hoogste niveau eurotijdperk

 

De seizoengecorrigeerde werkloosheid in de eurozone steeg in september met 188.000 naar een totaal van 16.2 miljoen werklozen. Dit was de grootste maandelijkse stijging van de afgelopen twee jaar. De hoge werkloosheid is wederom een bewijs dat de eurozone op weg is naar een nieuwe recessie en compliceert de rol van de ECB. 
 
 
Werkloosheid in miljoenen
EA17 = Eurozone
EU27= Europese Unie
Aankomende donderdag zal de ECB een nieuw rentebesluit nemen. Door de hoge werkloosheidscijfers is de roep om een renteverlaging groot. Een hoog inflatiepercentage maakt een renteverlaging echter moeilijk. De inflatie is momenteel met 3% het hoogste inflatiecijfer van de afgelopen drie jaar en is ruim boven het streven van de ECB van 2%. Afgelopen maand was er binnen het 23 koppige bestuur van de ECB hevige discussie over het verlagen van de rentevoet. Uiteindelijk werd er besloten om de rente onveranderd te laten op 1,5%. Aankomende donderdag zullen er naar alle waarschijnlijkheid weer hevige discussies plaatsvinden binnen het bestuur van de ECB. Analisten verwachten echter dat Draghi eerst naam wil maken als inflatie-vechter en de verlaging van de rentevoet tot december uitstelt.  
 
De werkloosheid in de eurozone is nu voor vijf opeenvolgende maanden gestegen. In september kon 10,2% van de beroepsbevolking in de eurozone niet op een (betaalde) baan rekenen. Dit is hetzelfde percentage werklozen als in juni maar anders het hoogste percentage sinds juni 1998. Ter vergelijking, in september was 9,1% van Amerikaanse beroepsbevolking werkloos. 

 
Werkloosheid in % 
 
Binnen de eurozone heeft Spanje te maken met verreweg de hoogste werkloosheid. In september was 22,6% van de Spanjaarden werkloos. Een rapport van de Spaanse centrale bank deed op maandag alle hoop op een snel herstel van de Spaanse arbeidsmarkt vervliegen. De Spaanse bank begint het rapport met de volgende constatering:”Na een ingetogen herstel van de economie in 2010 is in de loop van 2011 de verslechtering van de Spaanse economie voortschrijdend”. De Spaanse economie groeide in het derde kwartaal van 2011 ten opzichte van het tweede kwartaal met 0% en groeide in vergelijking met een jaar eerder met 0,7%. Nadat afgelopen week Griekenland in het middelpunt van de aandacht stond, zal Spanje naar alle waarschijnlijkheid binnekort haar eigen portie aandacht opeisen.  
 
Werkloosheid in % per Europees land
Bronnen:
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders