Werknemers fastfoodsector New York staken

Werknemers van de fastfoodrestaurants McDonald’s, Burger King en Wendy’s in New York hebben gisteren het werk neergelegd. ze gingen de straat op om een hoger salaris te eisen. Ook willen ze de mogelijkheid krijgen om vakbonden te organiseren. In de Amerikaanse fastfoodsector werken veel mensen voor een minimumloon van $7,25 per uur. Dat terwijl de arbeidsomstandigheden relatief zwaar zijn. Er is weinig tijd voor pauze en de werkomgeving is warm en lawaaiig.

Honderden werknemers gingen maandag de straat op om meer dan een verdubbeling van het uurloon te eisen, namelijk $15 per uur. Werknemers van fastfoodrestaurants kunnen zich niet verenigen via vakbonden, maar dankzij social media weten ze elkaar snel toch snel te vinden. Er werd vorig jaar al een nieuwe ‘Fast Food Forward’ campagne opgestart die de belangen van de werknemers in de fastfoodsector behartigt.

‘Working poor’

Steeds meer werkende Amerikanen hebben moeite om rond te komen, omdat hun inkomen niet voldoende stijgt om de kosten van levensonderhoud te dekken. Prijzen van voedsel en brandstof stijgen, maar ook de huur stijgt weer. Volgens vertegenwoordiger Jerrold Nadler van de Democraten is het onacceptabel dat mensen die werkzaam zijn in de fastfoodketen (goed voor een jaarlijkse omzet van $200 miljard) nog afhankelijk zijn van voedselbonnen en Medicaid om financieel de eindjes aan elkaar te binden.

Een andere werknemer zegt het financieel zo slecht te hebben dat ze niet eens alle menu’s kan betalen in het fastfoodrestaurant waar ze werkt. De stakingen weerspiegelen niet alleen misstanden in deze specifieke sector, maar ook een veel groter probleem van Amerika. Door de inflatie stijgen de kosten van levensonderhoud, maar door de slechte arbeidsmarkt hebben werknemers maar weinig onderhandelingsruimte om een hoger salaris af te dwingen.

fastfoodforwardap

Bron: AP

fast-food-strikeBron: NPR

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders