Wie betaalt de Griekse rekening?

Het houdt maar niet over met de Griekse kwestie. Iedereen weet dat Griekenland failliet is; de bezuinigingen, belastingverhogingen en verkopen van overheidsbezittingen veranderen daar helemaal niets aan. Maar de Grieken failliet laten gaan kan niet. Daarvoor zijn de systeemrisico's te groot. De vraag is daarom niet zo zeer of Griekenland opnieuw gered wordt, maar hoe. 
Europa is verdeeld; zo'n beetje elk politiek kopstuk ventileerde zijn mening. Duitsland voorop wil dat de private sector meedoet aan een tweede Griekse bailout. Frankrijk is tegen betrokkenheid van de private sector en wil dat Europa de Grieken nogmaals ondersteunt. De Fransen zitten daarmee op de lijn van de ECB. De bestuursleden van de ECB en centrale bankiers waren eensluidend: voorkom dat Griekenland herstructureert. 
Jean-Claude Juncker had misschien wel de uitspraak van het jaar. Hij kon zijn frustraties kennelijk niet meer voor zich houden en vroeg zich openlijk af waarom Europa het epicentrum lijkt van alle financiële perikelen, terwijl het schuldprobleem in de VS rampzalig. De economische indicatoren in Europa zijn beter dan die in de VS of in Japan. Hij heeft wel gelijk, maar dit lokt natuurlijk een reactie uit.. 
Nout Wellink was glashelder in het interview dat hij aan het FD gaf. Hij verklaarde dat de politiek zich moet beseffen dat als zij de private sector wil betrekken bij een Griekse bailout, zij bereid moet zijn om ook de mogelijke gevolgen van een mislukking op te vangen: een verdubbeling van het Europese noodfonds met nog eens €750 miljard en aanpassing van de bevoegdheden van de ECB. Dat laatste is een drastische wijziging. De ECB mag momenteel geen staatsobligaties kopen en dat zou het dan wel moeten kunnen doen. 
Business Insider zette op een rijtje welke landen het hardst getroffen worden als Griekenland niet wordt gered. Met dit rijtje wordt een klein beetje duidelijk dat het bedrag dat Wellink noemt niet helemaal uit de lucht komt vallen. Het zou eerder aan de te lage kant zitten, dan aan een te hoge. Een Europese besmetting heeft wereldwijde consequenties en dan is die €1.500 miljard slechts een eerste linie tegen een nog grotere besmetting.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo