Woningverkopen in januari hard onderuit

De woningmarkt blijft problematisch met het vooruitzicht van dalende prijzen en hogere maandlasten voor starters. Volgens het Kadaster is er een seizoenspatroon te herkennen, want het aantal transacties blijkt doorgaans hoger uit te vallen in december en lager in de maand januari. De neerwaartse trend op de Nederlandse huizenmarkt is over de hele linie zichtbaar, want bij alle woningtypen werd een daling van het aantal verkopen geregistreerd.

Vrijstaande woningen zagen volgens het Kadaster de grootste terugval met een daling in het aantal verkopen van 29,1% (t.o.v. januari 2012). Hoekwoningen waren relatief gezien nog het meest in trek, hiervan werden er slechts 1,4% minder verkocht dan een jaar geleden. Vergeleken met december 2012 werden er 72,8% minder vrijstaande woningen verkocht en was de daling bij appartementen het minst groot met een min van 53,3%.

Landelijk patroon

In bijna heel Nederland is een daling van het aantal verkochte woningen zichtbaar (vergeleken met januari 2012), alleen Flevoland wist met een stijging van 9,7% boven water te blijven. In Noord-Holland was de daling het minst groot met -2,7% en in Utrecht was deze het grootste met -29,5%.. Vergeleken met december 2012 zagen alle provincies minder geregistreerde verkopen.

Hypotheken

Het Kadaster schrijft dat het aantal geregistreerde hypotheken in januari met 22,4% afnam ten opzichte van een jaar geleden (van 13.598 naar 10.550). Vergeleken met december was er in de eerste maand van dit jaar sprake van een daling van 64%. Het Kadaster schrijft in haar persbericht dat het aantal executieveilingen ten opzichte van een jaar geleden met 47,7% is toegenomen. In aantallen klinkt het misschien minder dramatisch: 220 versus 149.

Deze borden zullen we nog vaker gaan zien in het straatbeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.