“Zorg dat je wat contant geld in huis hebt”

Beleggers doen er verstandig aan wat meer contant geld in huis te halen, dat beweert de manager van één van de grootste obligatiefondsen in het Verenigd Koninkrijk. Ian Spreadbury, die verantwoordelijkheid is voor £4 miljard aan vermogen, vreest een nieuwe crash op de financiële markten die voortvloeit uit “systematisch risico in ons financiële systeem”. Deze crash zal volgens hem een omvang hebben die vergelijkbaar is met de financiële crisis van 2008. De beste manier om je als belegger voor te bereiden op een dergelijk scenario is om je vermogen te verspreiden over veel verschillende soorten beleggingen, waaronder ook edelmetalen en geld op een spaarrekening.

Spreadbury gaat nog een stap verder door contant geld aan te bevelen, een ongebruikelijk advies voor een vermogensbeheerder die miljarden in beheer heeft. Hij maakt zich zorgen over de enorme stijging van de wereldwijde schulden, in het bijzonder de private schuldenlast in de vorm van hypotheekleningen. De wereldwijde hypotheekschulden zijn sinds het uitbreken van de crisis in 2008 alleen maar verder opgepompt, geholpen door de extreem lage rente. Spreadbury vraagt zich af hoe deze schuldenlast betaald moet worden als de rente op termijn weer gaat stijgen.

Risico op bankbalansen is hoog

De hoge hypotheekschulden kunnen een groot risico worden op de bankbalansen en daarmee kunnen ook de spaartegoeden in gevaar komen. Als een bank omvalt worden de spaartegoeden officieel gedekt tot €100.000 (£85.000 in het Verenigd Koninkrijk), maar dit vangnet werkt niet meer als een zeer grote bank in de problemen komt. Het geld dat uitgekeerd moet worden aan spaarders is niet apart gezet, maar moet ter plekke worden opgehoest door de overige banken. In een scenario waarin verschillende banken tegelijkertijd in nood komen is dit vangnet een wassen neus. Daarom is het volgens Spreadbury verstandig om een deel van het spaargeld alvast op te nemen en in de vorm van contant geld aan te houden.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

ian-spreadbury

Ian Spreadsbury: “Het is tijd om wat meer contant geld aan te houden”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.